David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új magyarországi nagykövete kipróbálta a Lime elektromos rollert a Duna-parton, felült egy 2-es villamosra és majdnem elájult a látványtól. Meg is üzente New York polgármesterének, hogy ez a budapesti járat a világ legszebb vonala. Ezután a Városházára ment és találkozott Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

Megkezdte a munkát

A 45 éves jogász végzettségű új amerikai nagykövet, David Pressman szeptember elején érkezett Magyarországra. A külügybe vezetett az első útja, ahol találkozott Szijjártó Péter miniszterrel, majd átadta a megbízólevelét Novák Katalin köztársasági elnöknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogász végzettségű

Az új nagykövetről azt írják, hogy a sokan a melegek jogegyenlőségének szószólójaként ismerik, de nemzetbiztonsági ügyekben is otthonosan mozgó diplomata. A Wikipoédia szerint Zsidó családban nevelkedett, a Brown Egyetemen szerzett bölcsészdoktori diplomát, majd 2004-ben a New York Egyetem jogi karán szerzett jogi doktorátust.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Filmsztárokkal is dolgozott

Számos kiemelkedően ismert személyiségnek adott tanácsot külpolitikai és kapcsolódó érdekérvényesítő stratégiákkal kapcsolatban. George Clooneyval, Brad Pitttel, Matt Damonnal együtt Pressman társalapítója volt a Not On Our Watch Projectnek, egy vezető érdekvédelmi és támogatásszervező szervezetnek, amely a tömeges atrocitásokra való figyelemfelhívásra összpontosít.

Rollerezett Budapesten

Az új amerikai nagykövet most rollerezett egyet Budapesten. A Dunakorzón Lime-ra pattant, hiszen a Lime egyike a Magyarországon működő több mint 1700 amerikai vállalatnak, a Starbucks, a Marriott Hotels és sok más mellett.

Rolleren a nagykövet

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete rollerezik Budapesten – Forrás: Facebook/US Embassy Budapest

Villamoson a nagykövet

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete a 2-es villamoson – Forrás: Facebook/US Embassy Budapest

Első számú piac

“Az Egyesült Államokban és Magyarországon egyaránt hagyománya van az innovációnak, a vállalkozói szellemnek és a találékonyságnak. Az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpiaca az EU-n kívül. Ha sikerül kialakítunk egy szorosabb partnerségeket segítő környezet, akkor nagy lehetőségek előtt állunk,”- mondta a nagykövet.

Barátként írt róla Karácsony Gergely

A főpolgármesterrel is találkozott David Pressman, erről Karácsony Gergely így ír a közösségi oldalán: „Vajon mit szólt New York polgármestere, amikor David Pressman az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete a 2-es villamosról üzente neki, hogy Budapesten remek a közösségi közlekedés, a 2-es villamos útvonala pedig a világ egyik legszebb villamosjárata? Ezt is megvitattuk csütörtökön, amikor bemutatkozó beszélgetésre fogadtam Pressman nagykövet urat. Magyarország és Budapest barátját ismertem meg benne.”

Elkötelezett jogvédő

Karácsony Gergely hozzáteszi: „Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak” – ezt írtam 2020-ban Biden győzelme után. Ma ennek talán legerősebb jele, hogy a Biden-adminisztráció egy olyan embert küldött Magyarországra, aki eddigi karrierje során számtalanszor bizonyította, hogy elkötelezett a korrupció elleni harc, a demokrácia és a jogállam értékei, valamint a legkiszolgáltatottabb embertársaink védelme mellett.” – írta a főpolgármester.

A főpolgármester és a nagykövet

Karácsony Gergely és David Pressman találkozója a Városházán – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Tavasszal jelentette be őt az elnök

Joe Biden elnök 2022. május 13-án bejelentette, hogy Pressmant jelöli az Egyesült Államok következő magyarországi nagykövetének. Jelölését 2022. május 17-én továbbították a szenátusnak. A szenátus külügyi bizottsága 2022. június 23-án tartott meghallgatást a kinevezéséről. A bizottság 2022. július 19-én kedvezően jelentette a jelölését a szenátusnak. A szenátus 2022. július 28-án 61-30 arányban megerősítette kinevezését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: David Pressman, az USA magyarországi nagykövete rollerezik Budapesten – Forrás: Facebook/US Embassy Budapest