Angela Merkel német kancellár a híradások szerint kiakadt és indulatos lett, amikor kedden felvetették neki, hogy ki kellene már nyitni az iskolákat és az óvodákat. Ehhez képest bejelentették, hogy február közepéig meghosszabbítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának szétterjedését – jelentették be kedd este Berlinben.

Robbanásszerűen terjed a brit mutáns vírus

Angela Merkel kancellár a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozása után elmondta, a vírus brit mutációja a járvány újabb robbanásszerű erősödésével és az egészségügyi ellátórendszer terheinek jelentős növekedésével fenyeget, és már meg is jelent Németországban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghosszabbítják a korlátozásokat

Meg kell akadályozni, hogy dominánssá, meghatározóvá váljék, ezért az eddigi korlátozások kéthetes, február 14-ig tartó meghosszabbításával és új intézkedésekkel fel kell gyorsítani a fertőződések számának csökkenését – mondta a kancellár.

Kiakadt a mindig nyugodt Angela Merkel

A szövetségi kormány vezetői között sajtóértesülések szerint heves vita alakult ki a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás intézményrendszere körül. Több tartományi kormányfő az óvodák, iskolák megnyitása mellett állt ki, hivatkozva a szülőkre nehezedő terhekre. Angela Merkel ezt nagy ingerültséggel elutasította.

A gyermekek körében is nagy sebességgel terjed

A kancellár erről elmondta, hogy az eddigi tudományos ismeretek szerint a brit vírusváltozat a gyermekek körében is nagy sebességgel terjed, ami súlyos veszélyt jelent, a szövetségi kormány és a tartományi kormányok feladata pedig a lakosságot fenyegető veszélyek elhárítása. Ezért egyelőre az óvodák és az iskolák működését sem lehet helyreállítani.

Vissza kell szorítani a mutáns vírust

Kiemelte, hogy minél inkább visszaszorítják a vírust, annál kevésbé valószínű a brit változat szétterjedése. Ezért változatlanul arra kell törekedni, hogy a jelenlegi 130 körüli szintről legalább 50-re, lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia – fertőzésgyakoriság -, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, mert a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Nem kilátástalan

Ez “nem kilátástalan” – tette hozzá Angela Merkel, kifejtve, hogy több tartományban lendületesen csökken a fertőzésgyakoriság, és a járványügyi védekezést a korábbinál több találkozással, érintkezéssel járó karácsonyi, szilveszteri időszak sem vetette vissza.

Csak orvosi vagy speciális maszk használható

Elmondta: a védekezés módszere továbbra is a fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatok, érintkezések számának csökkentése, illetve a vírus terjedésének akadályozása az elkerülhetetlen érintkezéseknél. Ezért új intézkedésként a többi között bevezetik, hogy a közösségi közlekedésben és az üzletekben kötelező az úgynevezett orvosi vagy műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése.

Kötelező home office

Bevezetik azt is, hogy a munkaadók kötelesek lesznek lehetővé tenni az otthoni munkavégzést minden munkakörben és valamennyi beosztásban, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét.

Plusz két hét lezárás

Németországban november elejétől fokozatosan egyre több járványügyi korlátozást vezettek be, majd december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb intézkedésekkel a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el. Így már csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig. Ezt a határidőt tolták ki újabb két héttel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: MTI/Mónus Márton