Több fordulóban harcoltak a helyiek és környezetvédők az ürömi barlangfeltöltések ellen, de nem sikerült megakadályozniuk, hogy három védett barlang végül eltűnjön a föld színéről.

Még 2018-ban kérvényezte az ürömi Stonemine Kft. a környezetvédelmi hatóságnál, hogy az egyik kőbányáját 545 ezer köbméter inert hulladékkal feltölthesse.

A bányafeltöltés ellen az ürömi önkormányzat és az Ürömért Egyesület is tiltakozott, és fellebbezést nyújtott be a hatósági engedély ellen – írja a Napi.hu.

A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy bányafeltöltésre országosan védett barlang védőövezetében, föld alatti ivóvízbázist veszélyeztetve kerülne sor.

Emellett a 18 tonnás sittszállító teherautók zsúfolt lakóövezeteken és az Ürömi tanösvényen haladnának át, elviselhetetlen por- és zajszennyezést okozva a város egyébként is túlterhelt útjain.

A több fordulós pereskedés során Pest Megyei Kormányhivatal egyik leveléből kiderült, hogy az “Üröm I. budai márga” nevű bánya területén már nem található meg a három védett természeti érték.

A Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség már 2014-ben egy hatósági szemle során megállapította, hogy a három védett barlang eltűnt. Végül a bíróság a helyieknek adott igazat, és a további környezetpusztítást legalább sikerül megállítani.

Kiemelt kép: illusztráció