Ahogy azt korábban megírtuk, tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen a Balatonfelvidéken. 50 versenyző esett el, a balesetben 19-en sérültek meg. A videó a cikkünk alján nézhető meg.

A nagyjából 200 fős mezőnyben következett be a baleset, három kilométerrel a rajt után a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel 70 km/h-ás sebességnél.

Az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesetéről most az egyik résztvevő töltött fel egy videót, amit a 444.hu szúrt ki. 

A felvételen 4 perc 20 másodperc után látható a bukás, a biciklis versenyző az alábbi sorokat írta a Youtubera feltöltött videó alá: „A legrövidebb és leggyorsabb versenyem eddig. 3km 4perc alatt. Köszönöm a szervezőségnek a fantasztikus, remélem, megismételhetetlen és hozzáértő szervezést!

Amerre nézett az ember, vér és rommá tört bringák és bringások. Sok ismerős nyakmerevítőben, hordágyon, mozdulatlanul, sokkos állapotban, vagy épp agyrázkódással.

Én is végül a kórházban kötöttem ki. Egy sérültet sem engedtek el a mentők. Nekem borda és csípő zúzódásom lett.

Gondolom egy pedál épülhetett be a bordáimba, mikor ráestem egy bringára. Szörnyű nap volt és a főszervező még ezt is megkoronázta a viselkedésével, mikor kérdőre vontuk, hogy ezt miért kellett így. Szégyellje magát és tartsa magát távol az ilyen események szervezésétől!” – fakadt ki a versenyző.

Az MTI-nek Szilasi László, aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője, azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette: a balesetben 19-en sérültek meg, 17 férfi és 2 nő, akik zömében zúzódásos sérüléseket szenvedtek, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők a helyszínre két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek, a sérülteket az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházakba vitték – tette hozzá.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője arról tájékoztatott: a baleset a zártkörű verseny előre egyeztetett útvonalán történt. A résztvevők a kijelölt út teljes hosszán jogosultak voltak közlekedni az úttest jobb oldalán, a nagyobb bolyokat autós és motoros rendőrök is kísérték.

Kiemelt kép: részlet a videóból