Összesen tizenkét ember borult bele három hajóval a Dunába Visegrádnál szerdán a viharos időjárás következtében. A kimentésükről a vízi rendőrök számoltak be.

Riasztották őket

Martikán István törzszászlós és Soltész Balázs törzszászlós, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai így nyilatkoztak. „Valamikor 15 óra körül kaptuk a riasztást, hogy kenusok borultak a vízbe.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkin volt mentőmellény

„Késlekedés nélkül, azonnal indultunk, és 1-2 percen belül a helyszínre érkeztünk. Már messziről láttuk, hogy három felborult kenuba kapaszkodnak emberek. Szerencsére mindenkin volt mentőmellény” – mesélte Soltész Balázs.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Szél és hullámok

Az időjárás nem kedvezett a mentésnek: a hatalmas hullámok és a szél is dobálta a hajót, miközben a hajót vezető Martikán Istvánnak az emberek között kellett navigálnia a járművet. A bajbajutottak 16 és 60 év közöttiek voltak, a fiatalokat és az idősebbeket előreengedték – írja a Zsarumagazin.

Idősek is voltak

„Őket mentettük ki a vízből először. Senki sem tolakodott, türelmesen megvárták, amíg egyesével kihúzzuk őket a vízből. A fiatalok közül akadt, aki talán kicsit megijedt, de leginkább azért, mert az értékeiket szerették volna megmenteni.”

Kereste a papucsát

„Az egyikük a papucsával volt elfoglalva, kapkodott utána. Mondtam neki, hagyja a papucsot, jöjjön fel a hajóra, a biztonság az első” – fogalmazott Soltész Balázs.

Helyiek is segítettek

„A hajó oldalán volt strandlétra, azon másztak fel egyesével az emberek. A kollégámmal a mentőmellényüket megfogva segítettünk nekik. Közben egy civil is segített a gumicsónakjával, ő három embert mentett ki a vízből.”

Fotók a mentésről:

Nem kellett orvos

A kimentett kenusokat a rendőrök a partra szállították, és a biztonságba helyezésükről is gondoskodtak. A vízi rendőrök szerint senki sem szorult orvosi ellátásra, köszönhetően annak is, hogy a kenusok betartották a biztonságos hajózásra vonatkozó szabályokat, és megtették az óvintézkedést. „A hajózási szabályzatban van, hogy a vízben közlekedő járműveket – legyen az hajó vagy csónak, kajak – úgy kell kialakítani, hogy felúszóképesek legyenek” – magyarázza Lakatos Adrienn főhadnagy, a DVRK nagymarosi őrsparancsnoka.

Életmentő eszközök

„Azaz ha felborulnak, akkor is a víz tetején maradjanak. Ebbe bele tudnak kapaszkodni, ami már egy biztonsági fokozat. Mentőmellény az úszni nem tudóknak és a 14 év alattiaknak kötelező. Ennél az esetnél a túravezető az időjárás miatt határozott úgy, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényt, ami nagyon jó döntés volt. A mellény életet menthet” – tette hozzá

Heves széllökésekkel érkezett a zivatar

Ahogy írtunk róla, a vihar fél tíz után nem sokkal elérte el Budapestet. Heves széllökésekkel, villámlással, esővel érkezett az a zivatar, amiről korábban már szóltak a meteorológusok, hogy jönni fog. Amikor napokig egyre melegebb és párásabb, fülledtebb a levegő, biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb heves zavatarlánc söpör végig az országon. Most is így történt. A BudaPestkörnyéke.hu tudósítójának fotói alapján jól látszik, hogy Zuglót alaposan elkapta a vihar. Információink szerint több társasházi lakás is beázott a 14. kerületben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció