Végrehajtási árverésen, ráadásul a valós piaci árnál jóval olcsóbban vett meg egy érdi ingatlant Schadl György sofőrje. Az eset feltehetően törvényes volt, azonban rendszerszintű problémára világít rá: megmutatja, hogy miként lehet olcsón megszerezni az amúgy is szorult helyzetben lévő adósok vagyonát.

Kitálal a sofőr

A végrehajtási rendszer hatékonyságát kérdőjelezi meg az az eset, amelyről Schadl György sofőrje számolt be a kihallgatása során. Az M. V. monogramú férfi ugyanis 2021-ben árverés útján szerzett meg egy érdi ingatlant, azonban vallomása szerint a 40,5 millió forintos ár helyett neki összesen csak 24,5 millió forintot kellett fizetnie – írja az rtl.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így lehetett megszerezni törvényesen

A példa arról árulkodik, hogy a végrehajtásban érintett adósok ingatlanát a piaci árhoz képest akár sokkal kisebb összegért is meg lehet szerezni, mindezt ráadásul teljesen törvényesen. A hvg.hu által is említett módszert egy több mint 700 négyzetméteres érdi ingatlanon keresztül mutatta be az RTL.hu, a ház földhivatali papírjain keresztül ugyanis lekövethető az egész folyamat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez az ingatlan volt a fedezet

Az érdi házat, valamint a hozzá tartozó udvart még 2008-ban vásárolta meg egy magánszemély, ő volt a Schadl György sofőrje előtti utolsó tulajdonos. A férfi nem sokkal később két részletben, összesen 16,5 millió forint értékben vett fel jelzáloghitelt egy pénzintézettől, az adósságok fedezete pedig ez az érdi ingatlan volt.

Árverésre került a ház

A törlesztéssel azonban gondok voltak, ezért a bank 2017-ben értékesítette a hiteleket egy követeléskezelőnek, majd végül 2020 végén, 2021 elején árverésre bocsátották az ingatlant.

Pénzt adott neki

Ezután jött a képbe M. V., a sofőr, akinek a vallomása szerint „nem kizárhatóan” Schadl György ajánlotta a figyelmébe ezt a házat. Az ingatlanvásárlás hátterében a végrehajtói kar elnöke állhatott: ő volt ugyanis ezek szerint az ötletgazda, ő adott pénzt a vásárlásra, sőt, mint ahogy látható lesz, még keresett is az ügyleten, legalábbis a sofőr vallomása alapján.

Megvette a tartozásokat

Az rtl.hu információi szerint a sofőrnek a sikeres ügylet érdekében az volt a feladata, hogy megvásárolja a követeléskezelőtől azokat a banki tartozásokat, amelyek erre az ingatlanra vonatkoztak, valamint hogy befizessen egy összeget azért, hogy végrehajtást kérőként beléphessen az eljárásba. Ezért a két tételért az rtl.hu birtokába került vallomása szerint összesen 24,5 millió forintot fizetett, a pénzt pedig Schadl György adta neki kölcsön.

Megnyerte az árverést

Ezután – 2020 végén, 2021 elején, azaz kevesebb mint egy éven belül – jöhetett az ingatlan online árverése, amelyen történetesen a sofőr nyert 40,5 millió forintos ajánlattal. Neki azonban állítása szerint nem kellett további összegeket befizetnie, mert a vételárba beszámították a korábban említett 24,5 millió forintot, valamint a megvásárolt hitel kamatait is. Márpedig ez összesen elérte már a 40,5 millió forintot.

Aggályos végrehajtás

Az ingatlant tehát a piaci értékénél 16 millió forinttal kevesebbért szerezte meg, ami a végrehajtás hatékonyságát tekintve is aggályos.

Felújította, majd eladta

M. V. egyébként végül nem is tartotta meg a házat, hanem az épület rossz állaga miatt néhány hónappal később, némi felújítás után már túl is adott rajta. Azt mondta, 1,5 milliót kapott Schadl Györgytől a renoválásra, majd 41,5 millióért értékesítette a házat, azaz összességében 15,5 milliót keresett az ügyleten.

Ennyit nyert az ügyeleten

Vallomása szerint ebből 8,9 milliót adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, csaknem 6 millió forintot pedig megtartott – írja az rtl.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció