Tájékoztató táblát tettek ki az ársapkás termékeket érintő új korlátozásokról. De ezek is hiábavalóak: tojást például több áruházban még így sem lehet kapni.

Hónapokig marad az árstop

Április 30-ig marad az élelmiszerárstop – ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be nemrégiben. Az Agrárminisztérium közleménye szerint „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokat veszünk belőle

Nagy István szerint az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Durván szigorít az Aldi

Az Aldi az új helyzetre új korlátozásokkal reagált. Az üzletlánc az ársapkás termékekből csak 1-1 darabot vagy kilót enged vásárlásonként. Közleményük szerint így tudják biztosítani a folyamatos áruellátást.

Ezek az új korlátozások:

Az Aldiban ezentúl az alábbi mennyiségek vásárolhatók az ársapkás élelmiszerekből:
• Burgonya 1 kg vagy 1 csomag
• Olaj 1 liter
• Kristálycukor 1 kg
• Farhát 1 tálca
• Tojás 1 doboz vagy 1 tálca
• Tej 1 liter
• Csirkemell 1 tálca vagy 1 csomag
• Sertéscomb 1 tálca vagy 1 csomag.

Semmire sem elég

A tejnél a korlátozás egészen életszerűtlen, de a krumplinál is határeset, hogy elég-e egy kiló krumpli egy család hétvégi ebédjéhez. Ráadásul mindez nem akadályozta meg, hogy például a tojás teljesen egy időre eltűnjön a boltok polcairól – írja a Szeretlekmagyarország.hu.

Szigorítás a METRO-ban is

A budaörsi METRO-ban is korlátoztak, igaz egyelőre nem annyira szigorúan, mint az ALDI-ban. A kitett tájékoztató tábla szerint a tojásnál 30 db, a krumplinál 10 kg, cukor-liszt-farhát esetén 3 kg, tejből és olajból pedig 3 litert lehet venni. Ezek a korlátozások csak a privát vásárlásokra vonatkoznak, a kiskereskedőkre nem.

Korlátozások:

Hiány van több helyen

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, egyre több boltban számítanak hiánynak a hatósági áras termékek. Cukor, tej és olaj sincs elég. Nagy István agrárminiszter arról beszélt az InfoRádióban, hogy a kialakuló hiányról sok esetben leginkább maguk a vásárlók tehetnek.

Többet veszünk?

„Ha van egy ársapkás termékből, kristálycukorból, ott a polcon, akkor ha valamikor egy kilót vettünk, akkor most kettőt veszünk, mert biztos, ami biztos, vagy vegyünk egy zsugorral, mert az nem romlik meg, jó lesz ott a spájzban, majd eláll, és akkor rögtön nem jut már a másik két szomszédnak” – mondta Nagy István az InfoRádióban.

Kereskedelmi akció

A jövő év közepéig maradhat az ársapka az élelmiszereknek, erről is az agrárminiszter beszélt az Inforádiónak. Nagy István szerint az árstopos termékekre kereskedelmi akcióként kell tekinteni. Azt mondta, jelenleg az áremelkedések plafonjánál tartunk, és bízik abban, hogyha vége lesz a háborúnak, helyre áll a világ normális menete.

Ársapka=termékhiány

A GKI Vezérigazgatója szerint a hosszútávon fenntartott ársapka termékhiányhoz vezet, amire a jelenlegi cukorhiány is rávilágít. „Egyre több lesz a hiány egyre egyre inkább a fogyasztó fog szavazni, annak értelmében, hogy egyik boltból a másikba fog ténferegni, hogy találjon árucikkeket, miközben a nem ár rögzített termékeknek bőségen lesz kínálata” – mondta Molnár László. A szakember úgy véli rendkívül magas: 14-17 százalék közötti átlagos infláció várható jövőre, még úgy is, ha az ársapkák fennmaradnak, ezért a kormánynak érdeke lesz 2023 végéig megtartani az ár korlátokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció