A városvezetés szerint a lépés nem halogatható tovább, a fővárosi cég tarifái elmaradnak több vidéki városéhoz képest.

Előbb még a közgyűlésnek is igent kell mondania

A fővárosi önkormányzat 17 százalékkal emeli a temetkezés hatósági díjait jövő januártól, ha a közgyűlés egy hét múlva megszavazza a javaslatot. De lesz „alapcsomag” is – írja a Népszava.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Százmilliókat kellett betolni a kasszába

A lap emlékeztet, újra nekifut a városvezetés a temetői hatósági árak emelésének. 2020-ban egyszer már tettek rá egy kísérletet, de a Demokratikus Koalíció megfúrta a javaslatot. Holott már akkor több százmillióval kellett kipótolni a Budapesti Temetkezési intézet (BTI) büdzséjét a fővárosi önkormányzat kasszájából a szolgáltatás fenntartásához. A fővárosi temetkezés hatósági árai ugyanis 2014 óta változatlanok, míg a piaci termékek árát 2020-ban fagyasztották be. A BTI árai mára érdemben elmaradnak több város, így például Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Debrecen díjtételeitől.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Meg kell lépni

Az ügy egészen idáig nem került újra terítékre, de a 2023-as költségvetés számait látva Karácsony Gergely főpolgármester kabinetje most ismét készített egy erre vonatkozó előterjesztést, amely jövő héten kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A BTI időközben a több fővárosi céggel együtt beolvadt a Budapesti Közművekbe, így a temetkezési közszolgáltatás veszteségét most máshonnan – például köztisztaság, zöldfelület-kezelés – elvont forrásokból pótolja a cég. Az áremelés a városvezetés szerint nem halogatható tovább.

Ennyit kellene emelni

A hatósági ár esetében az infláció önmagában 20,3 százalékos, a piaci szolgáltatások körében 8,57 százalékos emelést indokolna – olvasható a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által a Fővárosi Idősügyi Tanács számára készített háttéranyagban.

Inflációarányos emelés

A városvezetés első körben az inflációval megegyezően emelte volna a hatósági díjtételeket, többek között a sírhelyek megváltási és újraváltási díjait, a temetőn belüli szállítás költségét, a sírhely ki- és visszahantolásának árát, a gépjármű behajtás tarifáját. A szabadpiaci szolgáltatások ennél jóval szélesebb kört ölelnek fel, ide sorolható például az elhunytak, a hamvak kezelése, a halott előkészítése, a búcsúztatás vagy a koporsó és sírkőkészítés.

Ezért ennyi az emelés

A Fővárosi Idősügyi Tanács észrevételeit figyelembe véve a városvezetés kissé korrigálta a fenti első körös javaslatot. A lakosság terhelését némileg csökkentve a vállalkozók (például sírkövesek) által fizetendő díjat emelik meg jobban. (A sírkövesnek is fizetnie kell a temetőhasználatért, amikor például bemegy felhelyezni a sírkövet.) Így a lakosság által fizetendő hatósági temetkezési díjak 17,03 százalékkal emelkednek

Így tevődnek össze a költségek

Mivel a temetés ára hatósági és szabadáras díjtételekből áll össze, a valóságban a hamvasztásos temetés ára egészében 4,6 százalékkal emelkedik. A koporsós temetéseknél a díjak fele szabadáras, ezért az egész temetési költségre vetített emelés nem éri átlagosan 7,8 százalékot. Kiss Ambrus által közölt adatok szerint Budapesten most összesen 350 ezer forintba kerül egy hamvasztásos temetés, míg 603 ezer be kerül a koporsós végtisztesség. A vállalkozók terhei a lakosságinál jóval erőteljesebben, a vidéki szinthez igazított díjtételek 4,2 szeresére emelkednek.

Jövő évtől kellene többet fizetni

Az áremeléssel 465 millió forinttal kevesebb támogatást jövőre biztosítani a Budapesti Közműveknek a temetők működtetésére. Az áremelést is tartalmazó rendeletmódosítás január elsejétől lép életbe, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja az erre vonatkozó előterjesztést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédy Zsolt.)