Hónapok óta szennyeződik Dunakeszin az Óceán-árok vize. A történtek miatt rendőrségi feljelentést tett az önkormányzat.

Feljelentést tettek

A város környezetvédelemért felelős alpolgármestere környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanújával, ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést a Dunakeszi Rendőrkapitányságon. Erre azért kerül sor, mert hónapok óta, időszakosan tapasztalható az Óceán-árok vízének szennyezése. A lakosság jelzései alapján szennyvízszagú, változatos színű folyadék színezi el tartósan a területet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szilárd anyagokat is találtak

A folyadék ráadásul tartós szaghatást is okoz. Több fénykép tanúsága szerint alkalmanként csatornaszennyre jellemző szilárd anyagokat is tartalmaz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jól látható a szennyezés

Fotó: dunakeszipost.hu

Bejárást is tartottak

Az önkormányzat többször jelezte az illetékes hatóságok és hivatalok felé a környezetkárosítás gyanúját, illetve saját munkatársaival bejárásokon igyekeztek a szennyezés forrását felderíteni.

Jogkörök nélkül

Tették mindezt annak ellenére, hogy az önkormányzatnak sem hatósági, sem nyomozati jogköre nincs. A megkeresésekre egyetlen alkalommal sem érkezett válasz, így szükségessé vált a rendőri feljelentés megtétele – írta a DunakesziPost.hu.

Fekáliával szennyezték a Füzes-patakot

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról szeptemberben, hogy emberi fekáliával szennyezte be a Füzes-patak biatorbágyi szakaszát a pátyi szennyvíztisztító. A cég szerint ez azért történt meg, mert sokan voltak otthon a Covid alatt. A településen régóta problémát jelent, hogy a túlnépesedés miatt a szennyvíztisztító a kapacitása határán van. A bővítés pedig nagyon sok pénzbe kerül, amire úgy tűnik, senki nem akar költeni.

Az ökológiai hálózat része

Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, és megállapította, hogy a patak részét képezi Magyarország ökológiai hálózatának, és előfordulnak benne a jogszabályok alapján fokozottan védett fajok. Ezért a patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt a működésre.

Nem kerülhet a patakba szennyvíz

Emiatt előírták, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető. Az esetleges kockázatos anyagokkal kapcsolatban pedig fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a felszín alatti víz ne szennyeződjön, és a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz.

Büdös van a környéken

A helyszínen az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, ugyanott, ahol a patak ered, „jelentősen erős szaghatás volt tapasztalható” – fogalmazott közleményében a főügyészség. „A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét” – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: szennyezik az Óceán-árok vízét. Fotó: dunkeszipost.hu