A leendő partnercég adatait mindenképpen érdemes átnézni a szerződéskötés előtt. Ez nemcsak cég és cég esetében fontos, hanem magánszemély és cég esetében is érdemes megismerni a fontos információkat. Ezáltal egyszerűen meg lehet előzni a rossz üzleti döntéseket, hiszen olyan szerződés nem kerül aláírásra, amely nem szolgálja a cél elérését. A tájékozódás tehát megkönnyíti az üzleti döntések meghozatalát.

Minden esetben hiteles forrásból kell tájékozódni. Ehhez nyújt segítséget a cégkivonat és a cégjegyzék. Az e-cégjegyzék hiteles adatokat tartalmaz, amelyek segítségül szolgálnak a fontos üzleti döntések meghozatalakor. Az e-cégjegyzék a hazánkban nyilvántartott cégek adatainak és cégiratainak összessége. Ezeket az adatokat a magyar cégbíróságok tartják nyilván és naprakészen vezetik. A Cégtaláló weboldalán is megrendelhető a cégkivonat és a cégmásolat csupán néhány egyszerű lépésben.

A cégjegyzék fontos információkat tartalmaz a cégekről

Minden magyar cég bekerül a cégbíróságok által nyilvántartott cégjegyzékbe az indulásakor, ezáltal az adatok nyilvánossá válnak. Így minden leendő üzleti partnert egyszerűen le lehet ellenőrizni, amelynek köszönhetően könyebben meg lehet hozni minden fontos üzleti döntést. 

Olyan adatok derülnek ki az említett jegyzékből, mint a cég neve, cégjegyzékszáma és adószáma. Az említett fontos információk mellett szerepel a vállalat székhelye, telephelye és fióktelepe is. Továbbá feltüntetésre kerül számos egyéb fontos adat mellett a bejegyzett tőke és a tevékenységek listája is. 

Bizonyos esetekben közhiteles cégdokumentumra is szükség lehet

Mindemellett a cégbíróságok által nyilvántartott cégjegyzékből a gazdasági társaság vezetőjéről vagy vezető tisztségviselőjéről vagy volt vezetőjéről is lehet információt szerezni. Fontos, hogy a törvény szerint a cégvezető vagy vezető tisztségviselő nem töltheti be ezt a szerepet más gazdasági társaságban is.

Amennyiben további részletes és hatályos adatokra is szükség van, a cégmásolat és a cégkivonat megrendelhető. Bizonyos esetekben közhiteles cégdokumentumra is szükség lehet. Ilyen esetben a hiteles cégdokumentumok önmagukban nem elegendőek, közhiteles iratra van szükség.

Közhiteles okiratként nem használható fel az ingyenes céginformáció

A közhiteles irat a kiállításától kezdve harminc napon keresztül tekinthető érvényesnek, ezt követően már nem számít közhitelesnek. Az elektronikus formában beszerezhető, e-közhiteles cégdokumentum közokiratnak számít annak köszönhetően, hogy szerepel rajta az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának elektronikus aláírása és időbélyege.

Közhiteles okiratként nem használható fel az ingyenes céginformáció, az csupán tájékoztatásra szolgál. Ráadásul nem is tartalmaz minden adatot, amely szerepel a cégjegyzékben. Nem tekinthető tehát hivatalosnak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.