A téglaépítésű használt társasházi lakások fajlagos átlagárát vizsgálták az elmúlt 15 évben kötött adás-vételi szerződésekben és megállapították, hogy az árak Budapest 5. kerületében a leginkább válságállóak – közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, az első hét hónap átlagárai alapján Budapesten a használt tégla építésű társasházi lakások az 5. és a 13. kerületben voltak a legdrágábbak: a négyzetméterenkénti átlagár a belvárosban a legmagasabb, meghaladta az 1 millió forintot, Angyalföldön a négyzetméterenkénti átlagár 940 ezer forint. Budán az I. kerület a legdrágább (903 ezer forint négyzetméterenként), ezt követi a 2. és a 12. kerület (884 ezer, illetve 857 ezer forintos négyzetméter árral).
    

A 2008-as pénzügyi világválság által megtépázott magyar lakáspiac mélypontja 2012-ben volt. A vihart legjobban az 5. kerület vészelte át, ahol ugyan az adás-vételek száma visszaesett, de az átlagár 2007 és 2012 között néhány százalékkal nőtt.
    

Az elemzési vezető szerint a trend azóta is töretlenül ível felfelé, ennek tudható be, hogy mára az átlagár a 2008-as válság előttinek majdnem a háromszorosára nőtt.
    

Soóki-Tóth Gábor a budai oldalról elmondta, ebben a városrészben nagy az eltérés: míg az I. kerület a válságot nagyjából 30 százalékos átlagárcsökkenéssel vészelte át, és 2014 óta is átlagosnak mondható az értéknövekedés, addig a 12. és a 2. kerületben mindössze 6 százalékos, illetve 8 százalékos volt az árak lemorzsolódása.

Kiemelt kép: Illusztráció