Romániában szerdán először haladta meg a négyezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

Május közepén rendelték el először

A román kormány pedig október 15-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbította a járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet.

Növekvő esetszámok

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentésében szereplő 4016 új eset 65 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés további rohamos terjedését jelzi. Szerdán az átlagosnál 25 százalékkal több, 66 halálesetet jelentettek. Az intenzív terápián ápolt 686 fertőzött is rekordnak számít, a súlyos esetek számára fenntartott kórházi helyek immár kétharmada foglalt.

Ezek pörögnek most

Nem lehetnek tömegrendezvények     

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, szerdán elfogadott kormányhatározat az eddigi korlátozásokat újabbakkal és a december 6-i parlamenti választásokkal kapcsolatos előírásokkal egészíti ki. A jogszabály a következő harminc napra országos szinten betiltja a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat,  a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket.

Kötelező maszkviselés

A kormányhatározat szerint a helyi hatóságoknak kötelezővé kell tenniük a maszkviselést minden nyilvános helyen (a lakáson kívül mindenhol) azokon a településeken, ahol a lakosság több mint három ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben. Ha a fertőzési ráta három ezrelék alatt van, akkor szabadtéren csak a zsúfolt helyeken – piacokon, közszállítási járművek megállóiban, az iskolák ötvenméteres körzetében, turisztikai látványosságoknál, népünnepélyeken – kötelező a maszkviselés.

Ez is érdekelhet: Brutális lehet a cigi ára áprilisra – Mutatjuk!

Szigorúbb szabályok     

A szeptemberi önkormányzati választásokhoz képest a parlamenti választási kampányban szigorúbb gyülekezési szabályokat kell betartani: zárt térben legfeljebb húszan, szabadtéren pedig legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

Statisztika     

A kormányhatározat arra is kitér, hogy a fertőzöttségi ráta kiszámolásánál a lakosságnyilvántartó hivatal hetente frissített adatait – nem pedig a népszámlálási statisztikákat – használják.

Ezek a gócpontok

Az utolsó két hétben diagnosztizáltak számából kivonják a behatárolt fertőzési gócokban – idősotthonokban, árvaházakban, bentlakásokban, pszichiátriai intézetekben – elkülönített fertőzöttek számát, hogy a korlátozó intézkedések elrendelésénél használt mutató minél pontosabban tükrözze a közösségi (követhetetlen eredetű) fertőzés mértékét az adott településen.

Kiemelt kép: Illusztráció