A boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, a múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolni valót a szakemberek – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Országos ellenőrzés

A fogyasztóvédelem országszerte ellenőrzi, hogy a termékek a megfelelő áron, kellő mennyiségben, az előírt tájékoztatás mellett kaphatók-e az üzletekben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Betartják az árstopot

Az első napok tapasztalatai kedvezőek, a boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, csökkentette az érintett élelmiszerek árát és betartja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírásokat is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

17 bolt hibázott

A múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolni valót a szakemberek: tíz bolt a tavaly október közepinél magasabb áron kínálta az érintett termékeket, három az előírt készletnél kevesebbet tartott raktáron, helyezett ki a polcokra belőlük, négy esetben pedig a kötelező tájékoztatás hiányzott vagy nem felelt meg a rendelkezéseknek.

2 webshop nem tartotta be a szabályokat

A vizsgált online áruházak közül csak kettő mulasztott a limitált árak betartásában vagy a tájékoztatás feltüntetésében. A feltárt problémákat az ellenőrzés hatására az üzletek nagy része azonnal javította, pótolta – mondta az államtitkár.

Jövő héten bírságolják a szabálysértőket

A szabálysértőkkel szemben hatósági eljárások indulnak, az első bírságokról akár már a jövő héten is kiszabhatják. A helyszíni ellenőrzéseket a kisboltoktól, a piacokon át, a hipermarketekig mindenütt folytatják, egészen májusig.

3 millió is lehet a büntetés

A bírságok mértékék a kormány már korábban közétette. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet.

Be is zárhatják a boltot

Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.  Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja.  

7 termék olcsóbb február 1-től

  • kristálycukor,
  • BL-55-ös búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • csirke far-hát és csirkeszárnyvég,
  • 2,8 százalékos UHT-tej.

Iránymutató a KSH számítás

Ezeknek a termékeknek az ára nem lehet magasabb a tavalyi október 15-i árnál. Ha ez az ár egy kedvezményes ár volt, akkor az akció előtti árat kell alkalmazni, vagy pedig, ha ez nem megállapítható, akkor a KSH honlapján megtalálható, tavaly októberre vonatkozó átlagos fogyasztói árat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, forrás: MTI