A külföldi gasztrotu­ris­ták és az üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet az elit éttermekben. „Égetjük a milliókat” – jellemezte a helyzetet a milliárdos étteremtulajdonos, Gerendai Károly.

Őszig biztosan nem nyit ki Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. A szintén Gerendai Károly üzletember által tulajdonolt Costes Downtown a múlt héten már megnyílt a felette működő Prestige Hotellel együtt, egyelőre a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozva.

Vacsoraidőben azért nem maradnak nyitva mert nem akar a tulajdonos egy újabb műszaknyi személyzetet fizetni – írja a Porfolio.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Égetjük a milliókat – jellemezte a helyzetet Gerendai Károly a lap érdeklődésére. Szerinte külföldi gasztroturisták és üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet.

A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani. Különösen igaz ez az úgynevezett fine dining éttermekre, mert ezekben az átlagosnál is magasabbak a költségek, s a fél háznál szerényebb forgalommal a vállalkozások felemésztik magukat.

A Michelin-kalauz már érdeklődött a korábban ajánlott helyek tervezett nyitásának időpontjáról, hiszen csak a működő éttermeket tudják tesztelni és felkeresésre ajánlani.

A hattagú Michelin-csillagos budapesti csapatból a Stand is kinyitott pár napja, de a Babel, a Borkonyha és a kétcsillagos Onyx nem.

Az utóbbitól épp a karantén alatt távozott a séf, és a nyáron már biztosan nem fognak kinyitni. Mint Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója a lap kérdésére elmondta, a csapat felkészült a változásokra, a leállás miatt munka nélkül maradt személyzet egy része visszatérési szándéknyilatkozattal távozott.

Kiemelt kép: Illusztráció