Egy 19 éves budapesti lány lett idén az Anna-bál szépe. A nyár hagyományos balatonfüredi rendezvényét immár 198. alkalommal tartották meg, és a vendégek a 95 ezer forintos belépődíj leszurkolása után juthattak be a helyszínre. Az első Anna-bált 1825-ben rendezték.  

Budapesti lány a bál szépe

A budapesti 19 éves Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének. Az első udvarhölgy a 18 éves balatonfüredi Szilassy Laura, a második udvarhölgy pedig a 17 éves békéscsabai Csenke Anna lett. A bál szépe, Dévényi Alíz most érettségizett, a későbbiekben fényképezéssel szeretne foglalkozni. A hagyományos verseny győztese az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sátakocsikázás a városban

A bál első udvarhölgye Szilassy Laura bár balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette verseny táncol. Csenke Anna a második udvarhölgy Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik. A bál szépe és udvarhölgyei vasárnap délelőtt lovashuszár kísérettel sétakocsikáztak a városban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A közönség szavazatai

Az Anna-bálon a résztvevők közül hagyományosan a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül végül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, Schiffer Miklós divatszakértő, a zsűri elnöke, Csáky Attila filmproducer, Ókovács Szilveszter az Operaház igazgatója és Gömbös Lóránd üzletember alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

14 elsőbálozó

Ebben az évben 14 füredi elsőbálozó lány vett részt az eseményen: Bakonyi Laura, Czégai Dorka Lili, Fancsali Izabella, Kaszás Zilia Virág, Kósa Petra, Lajos Léna, Novák-Nász Blanka, Soponyai Lili, Sótonyi Sára, Szabó Virág, Szilassy Laura, Szeibert Franciska, Tóth Liza Anna és Uzsák Lilien Kincső. Mellettük Bajáról, Szolnokról, Győrből, Debrecenből, Gyuláról, Komáromból, Kecskemétről, Veszprémből és Vácról is érkeztek hölgyek a bálba, akiknek ezúttal babakék színű számozott porcelánszívet akasztottak a nyakukba.

95 ezer forint volt a beugró

A bálon 95 ezer forintos belépővel lehetett részt venni. A hatszáz vendég elé 3500 darabos, mintegy százhúsz millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített herendi szerviz került – írta Balatonfüred honlapja.

„Jól éreztem magam…”

„Arra sem számítottam, hogy beválasztanak a legszebb tizenöt lány közé, nem azzal a szándékkal érkeztem a bálra, hogy megméressem magam. Szeretem ezt a miliőt, jól éreztem magam a bálon. A családommal jöttem, biztos nagyon boldogok, ahogy én is” – mondta a bál szépe, miután átvette a jól megérdemelt díjait.

1825-ben tartották az elsőt

A rendezvény honlapjának tájékoztatása szerint az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. A település centrumában álló épületet 1798-ban építtette a Szentgyörgyi Horváth család. A reformkor nagyjai időről időre összegyűltek itt, így gyakran vendégeskedett Balatonfüreden Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is.

Jókai és Vörösmarty

Az első bált követően a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.

Huszka Jenőt is megihlette

Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a bál szépe és az udvarhölgyek. Fotó: Facebook.