Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4027 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy 37 éves férfi, akinek az eddig rendelkezésre álló információk szerint nem volt ismert alapbetegsége.

Müller Cecília, az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az alapbetegség nélküli férfinél gyorsan zajlott le a betegség. Elmondta azt is, hogy a nemzetközi szakirodalomban is ismernek ilyen eseteket, bár ez viszonylag ritka. A legveszélyeztetettebb csoportba az idős, krónikus betegek tartoznak, de néha fiatal, alapbetegség nélküli emberek is áldozatul esnek.

Ezzel 551 főre emelkedett az elhunytak száma, 2355-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1121 fő.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 47 százaléka budapesti. 344 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet.

Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása – írja a koronavirus.hov.hu.

Két héttel ezelőtt volt utoljára ennyire fiatal halottja a koronavírusnak, akkor ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu beszámolt, egy 37 éves férfi hunyt el, akinek az alapbetegségei között a mentális retardáció és a gyermekkori agykárosodás is szerepelt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI