A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 44 éves férfi és 25 éves fia ellen.

Lecsaptak rájuk

A rendőrség tájékoztatása szerint a főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársaival együtt 2023. május 9-én reggel, összehangolt akció keretében csaptak le Nagykarácsonyban a párosra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Őrizetbe vették őket

A művelet során a rendőrök előállították a két férfit, akiket őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként hallgattak ki. Otthonukban kutatást tartottak, és az illegális tevékenységből származó bizonyítási eszközöket, továbbá vagyonvisszaszerzés keretében több millió forint készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fotó a helyszínről:

Odacsábították őket

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2023 januárjában Pusztaszabolcson leszólítottak két, fedél nélkül élő, életkörülményeikből fakadóan kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt, és őket rábírták arra, hogy jó fizetés, valamint szállás és ellátás fejében nagykarácsonyi házukhoz költözzenek és náluk dolgozzanak.

Helyszíni felvétel:

Ablaktalan helyiség

A nőt és a férfit egy ablaktalan melléképületben szállásolták el, sanyarú körülményeket biztosítottak nekik, és takarítói tevékenység végzésére kötelezték őket. A munkáért cserébe a sértetteknek a korábban megígért fizetés helyett jóval kisebb összeget adtak.

Emberhez méltatlan

Ugyancsak megalapozott a gyanú arra, hogy az elkövetők 2023 februárjában ugyanilyen módszerrel szerveztek be további három személyt és kényszerítették őket arra, hogy nekik dolgozzanak. A sértetteknek emberhez méltatlan, fűtés és vízvezeték nélküli, zsúfolt szállást biztosítottak.

Fotó a helyszínről:

Féltek

Az áldozatok attól tartva, hogy megverik őket, panaszkodni sem mertek. Egyikőjüknek idővel sikerült megszöknie sanyargatói elől. A nyomozók az eljárás során vizsgálják azt is, hogy további személyek összefüggésbe hozhatók –e a bűncselekmény elkövetésével.

Ezt kéri a rendőrség

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos eljárásokat a rendőrség kiemelten kezeli. Az ilyen bűncselekmények elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van. Az elkövetők áldozataikat sokszor elszigetelten tartják, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak és nem kommunikálnak, a hatóság segítségét sem merik kérni.  Ezért kérjük, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre! A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép és belső fotók: Helyszíni felvételek – Forrás: police.hu