Bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő, ami egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt. A balesetben a pilóta és az utasa életét vesztette, a parkoló kocsi közelében lévők közül többen súlyosan megsérültek. Egy férfi, egy nő és egy kislány szenvedett súlyos égési sérüléseket, őket mentőhelikopterekkel szállítják budapesti kórházakba.

Autóba csapódott

A BudaPestkörnyéke.hu az elsők között számolt be arról, hogy bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő, ami egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt. A T28 Trojan típusú repülőgép forduló közben billent meg, elveszítette sebességét és már nem volt visszaút. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint három tűzoltóautó tart a helyszínre, a helyszínen azonban már megkezdte a munkát a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület. Nagy az ijedtség, sokan úgy döntöttek, eljönnek a helyszínről, ahova időközben egy mentőhelikopter is megérkezett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A pilóta és az utas halt meg

A balesetben a 67 éves pilóta és 37 esztendős utasa életét vesztette, a parkoló kocsi közelében lévők közül többen súlyosan megsérültek, volt, aki karcolásokkal megúszta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Három mentőhelikopter érkezett  

Elsőként a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg a sérültek ellátását, mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett. Két emberen már nem tudtak segíteni, a pilóta és utasa, apa és fia halt meg a balesetben.

Egy kislány is égési sérüléseket szenvedett

A kisrepülő egy parkoló autó közelében földbe csapódott, ezután a gépkocsi is kigyulladt. Egy férfi, egy nő és egy kislány szenvedett súlyos égési sérüléseket, őket mentőhelikopterekkel szállítják budapesti kórházakba. Egy könnyebben sérült kisfiút a székesfehérvári kórházba vittek.

Lefújták a programot

A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltók és katasztrófavédelmisek elfojtották a lángokat. A helyszínre érkezett mentők és rendőrök a honvédség segítségével dolgoznak a helyszínen. A nézőktől nyugalmat kértek a rendezők, de a légiparádé természetesen nem folytatódott, írja a Blikk.

Kisebb volt a sebesség a kelleténél

A repülőgép bemutatót hajtott végre és az úgynevezett 01-es pálya végében, a hangárok felől nézve Dinnyés irányában zuhan le, kevéssel a nézők számára fenntartott parkoló előtt. A szakemberek elmondása szerint a tragédiával végződött manőver egy alacsony magasságban végrehajtott úgynevezett orsó volt, és nagy valószínűséggel a kelleténél kisebb sebességgel hajtotta azt végre a pilóta.

Az egyetlen ilyen gép volt az országban

Magyar Nemzet szerint a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra és ez volt az egyetlen ilyen gép az országban. A gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos az első felszállás előtt elmondta, hogy a repülőgépet 1951-ben gyártották és 1956-ig az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak. A 70-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe, majd később Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg.

„Félelmetes”

„Félelmetes számomra, hogy azon a környéken parkoltunk a családdal és mi van, ha pont akörül megyünk el, talán mi is ott maradunk Félelmetes volt a pilóta: előtte egy órával még ott néztük a gépet és ahogy a pilóta ott beszélget, aztán mikor hazaér az ember, ezt olvassa. Sajnálatos!” – írta egy hozzászóló. 

Búcsúznak a szegediek

“Odaát létezik egy kötelék, ahová sajnálatos módon ma két kiváló szegedi pilóta csatlakozott. Fogadjátok be őket!” – írta rövid Facebook posztjában a Szeged International Airshow • SZIA azt követően, hogy egy másik, a szegedivel egy hétvégén megtartott repülőnapon a közismert szegedi R. Vilmos és fia, Árpád lezuhant és életét vesztette. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrség helyszíni felvétele

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: Facebook/Vályi István