A Sziget Fesztivál történelmének legnagyobb, mintegy 100 millió forint értékű drogfogását leplezték le két évvel ezelőtt. Az elkövető két huszonéves holland férfi volt, akik kereskedelmi mennyiségű drogot csempésztek be a Szigetre. Elkapták őket, eddig Magyarországon voltak előzetesben, ma az egyiket hazaengedték Hollandiába, ahol a büntetésének a hátra lévő részét fogja tölteni.

A nulladik napon kapták el

Két évvel ezelőtt a Sziget nulladik napján a fesztivál biztonsági emberei figyeltek fel két fiatalra, akiknek a sátra környékén feltűnően nagy volt a mozgás, és azt látták, hogy valaki éppen pénzt és kis csomagot vesz át, ezért értesítették a rendőröket.

Árlistát is készítettek

A 21 éves és a 22 éves holland férfi sátrában, valamint a csomagmegőrző széfjükben egy kilogramm rózsaszín, kábítószergyanús tablettát, 128 gramm előreporciózott kábítószergyanús növényi törmeléket, 451 műanyag fiolában kábítószergyanús anyagból sodort cigarettát, valamint a drog adagolásához, terjesztéséhez használt tasakokat találtak és foglaltak le. Még árlistát is készítettek a drogok mellé.

100 millió forint

A vádirat szerint a holland férfi nagykereskedelmi mennyiségű marihuánát és ecstasyt szerzett be, majd rávette egy ismerősét, hogy csempésszék be Magyarországra. Amikor elfogták őket 100 millió forintnyi drogot találtak náluk.

Az autójukban is rengeteg drog volt

Két kulcsot is lefoglaltak a holland fiataloktól. Az egyik egy a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amit a biztonsági szolgálat segítségével megtaláltak, ebben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, de akkor még nem tudták a nyomozók, hogy hol található az autó. A két férfi nem volt együttműködő, nem mondták meg a rendőröknek, hogy hol parkol az autó, ezért a nyomozás a kocsi megtalálására irányult.

Nagy területet vizsgáltak át

Sipos Péter, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetője akkor azt mondta, hogy a külföldi társhatóságok segítségével, egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva találták meg a gyanúsítottak autóját, amiben további kábítószerek voltak. A cikkünk alján elérhető videó az autó átkutatásakor készült.

Kábítószer-kereső kutya

A helyszínre kábítószer-kereső kutyával érkeztek a nyomozók, az autó átvizsgálásakor az előző napon lefoglalt kábítószer mennyiségét jelentősen meghaladó mennyiségű anyagot foglaltak le, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt marihuánás cigarettát.

Rémálmai voltak a drogdílernek

„Nagyon nagy megkönnyebbülés, ami történt! Hálás vagyok az ügyvédemnek és Magyarországnak a végleges négy év miatt. A tárgyalás előtt rémálmaim voltak az ügyészség által kért tíz év miatt.” – Nyilatkozta ügyvédjén keresztül a drogcsempész a Blikknek.

Fájdalmat okozott a családjának

A holland drogkereskedő így folytatta: „Az járt a fejemben, lehet, hogy nagyon hosszú évekre kell börtönbe mennem és az teljesen kettétöri az életem. Ráadásul a családomnak is mérhetetlen fájdalmat okoztam. A barátnőm ideg-összeroppanást kapott, kezelésre járt, de kitartott végig mellettem. 2019 augusztusa óta nem voltam otthon Hollandiában, ha leszáll velem a gép, szerintem megcsókolom a földet.” – mondta.

Hatalmas lecke

„Egy életre megtanultam, hogy ilyet nem lehet csinálni! Hatalmas lecke volt, most azon leszek, hogy rendbe hozzam az életemet. Még egyszer köszönöm a korrekt hozzáállást a rendőrségnek, bíróságnak is, és remélem, ha letelik a kitiltásom, egyszer mint sima turista visszajöhetek Budapestre és a Balatont is megnézhetem” – búcsúzkodott ügyvédjén keresztül Gert-Jan.

Még másfél évig lesz börtönben

Kalkulációink szerint a férfi holland börtönben körülbelül másfél évet kell, hogy eltöltsön, mivel a házi őrizet, letartóztatás és a kedvezmény időtartama levonható a büntetéséből.

Itt a videó a kábítószer megtalálásáról

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából