Rengeteg pénzből bővítették a kerepesi iskolát, tavaly nyáron át is adták, örült mindenki, hogy szeptemberben a gyerekek is használhatják, de nem így történt. Lassan vége a tanévnek, az iskola rég elkészült és üresen áll. Lázár János minisztériuma nem tud dűlőre jutni a kivitelezővel, ezért továbbra is üresen áll a szép új iskola, amit senki sem használhat.

Kinőtték az iskolát

Kerepesen rövid idő alatt 200-ról 500-ra nőtt az általános iskolások száma. A legtöbb agglomerációs településhez hasonlóan, Kerepes is kinőtte az iskolát. Szerencsére azonban az adófizetők pénzéből az Orbán-kormány átirányított némi forrást Kerepesre, így megkezdődhetett két évvel ezelőtt az iskola bővítése. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Szerencsétlenkedés a minisztériumban

Tavaly ilyenkor mindenki nagyon örült, hogy a szép új suli hamarosan elkészül és a szeptembertől birtokba vehetik a gyerekek és a tanárok. Végül nem így lett. Az iskola kész, de lassan egy éve senki sem használhatja az új szárnyat, úgy tűnik Lázár János építési és közlekedési minisztériumában nagy a szerencsétlenkedés, egy éve nem tudták megugrani, hogy végre átadják a sulit a kerepesi gyerekeknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rejtélyes ok

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Gyuricza László, Kerepes polgármestere hosszú posztban taglalta, hogy miért kell üresen állnia az új iskolarésznek. Így fogalmazott: “Az iskola hosszú ideje elkészült, a munkálatok már a tavaly nyáron befejeződtek, de valamilyen rejtélyes okból mégsem használhatják se a tanárok, se a gyermekek. Ennek sajnos igen egyszerű oka van, minisztériumi pénzhiány” – írja a polgármester.

Szeptemberre elkészült

Gyuricza László így folytatja: “Mint tudják ez egy állami finanszírozású projekt amire több mint egy évtizeddel ezelőtt benyújtotta a város az igényét. Az átépítés már ebben az önkormányzati ciklusban valósult meg, az első bejárás 2019 novemberében történt. Tavaly ilyenkor szinte biztosak voltunk abban, hogy a 23/24 éves tanévet a gyermekek már az új rész használatbavételével kezdhetik.”

Pénzügyi vita

A polgármester 2023 július elején írta alá a papírokat, és akkor pontosan a mostani állapotban volt az iskola. “Húzódott, húzódott, húzódott az átadás és nem értettük a miértet, majd szép lassan kiderült az ok: az Építési és Közlekedési Minisztérium és a kivitelező között van egy pénzügyi vita, melyben a kivitelező az eddigi információk alapján jelentős követeléssel él.”

Patthelyzet

Ez a vita igen hosszú ideje tart, és amíg a kivitelező nem kapja meg a hiányzó pénzt, addig nem tudja befejezni azt a néhány, a projekt méretét tekintve apró hiányosságot ami nélkül nem veszik át az épületet. Kialakult egy patthelyzet aminek a város, a gyermekek, a tanárok és a szülők látják a kárát.

Lázár János emberei nem sietnek

A polgármester nem tudja, hogy Lázár János minisztériuma és a kivitelező mikor fogja lezárni ezt a vitás helyzetet ami már 10 hónpja tart. “Őszintén remélem, hogy rövidesen valaki átvágja ezt az anyagi természetű gordiuszi csomót” – fogalmazott a polgármester. Úgy tűnik Lázár János emberei nem sietnek, talán idén szeptemberre sikerül megegyezni a kivitelezővel és átadják végre a sulit a gyerekeknek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: A felújított kerepesi iskola látványterve – Forrás: Youtube/Kerepes