Rengeteg pénzből bővítették a kerepesi iskolát, tavaly nyáron át is adták, örült mindenki, hogy szeptemberben a gyerekek is használhatják, de nem így történt. Lassan vége a tanévnek, az iskola rég elkészült és üresen áll. Lázár János minisztériuma nem tud dűlőre jutni a kivitelezővel, ezért továbbra is üresen áll a szép új iskola, amit senki sem használhat.

Kinőtték az iskolát

Kerepesen rövid idő alatt 200-ról 500-ra nőtt az általános iskolások száma. A legtöbb agglomerációs településhez hasonlóan, Kerepes is kinőtte az iskolát. Szerencsére azonban az adófizetők pénzéből az Orbán-kormány átirányított némi forrást Kerepesre, így megkezdődhetett két évvel ezelőtt az iskola bővítése. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Szerencsétlenkedés a minisztériumban

Tavaly ilyenkor mindenki nagyon örült, hogy a szép új suli hamarosan elkészül és a szeptembertől birtokba vehetik a gyerekek és a tanárok. Végül nem így lett. Az iskola kész, de lassan egy éve senki sem használhatja az új szárnyat, úgy tűnik Lázár János építési és közlekedési minisztériumában nagy a szerencsétlenkedés, egy éve nem tudták megugrani, hogy végre átadják a sulit a kerepesi gyerekeknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rejtélyes ok

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Gyuricza László, Kerepes polgármestere hosszú posztban taglalta, hogy miért kell üresen állnia az új iskolarésznek. Így fogalmazott: “Az iskola hosszú ideje elkészült, a munkálatok már a tavaly nyáron befejeződtek, de valamilyen rejtélyes okból mégsem használhatják se a tanárok, se a gyermekek. Ennek sajnos igen egyszerű oka van, minisztériumi pénzhiány” – írja a polgármester.

Szeptemberre elkészült

Gyuricza László így folytatja: “Mint tudják ez egy állami finanszírozású projekt amire több mint egy évtizeddel ezelőtt benyújtotta a város az igényét. Az átépítés már ebben az önkormányzati ciklusban valósult meg, az első bejárás 2019 novemberében történt. Tavaly ilyenkor szinte biztosak voltunk abban, hogy a 23/24 éves tanévet a gyermekek már az új rész használatbavételével kezdhetik.”

Pénzügyi vita

A polgármester 2023 július elején írta alá a papírokat, és akkor pontosan a mostani állapotban volt az iskola. “Húzódott, húzódott, húzódott az átadás és nem értettük a miértet, majd szép lassan kiderült az ok: az Építési és Közlekedési Minisztérium és a kivitelező között van egy pénzügyi vita, melyben a kivitelező az eddigi információk alapján jelentős követeléssel él.”

Patthelyzet

Ez a vita igen hosszú ideje tart, és amíg a kivitelező nem kapja meg a hiányzó pénzt, addig nem tudja befejezni azt a néhány, a projekt méretét tekintve apró hiányosságot ami nélkül nem veszik át az épületet. Kialakult egy patthelyzet aminek a város, a gyermekek, a tanárok és a szülők látják a kárát.

Lázár János emberei nem sietnek

A polgármester nem tudja, hogy Lázár János minisztériuma és a kivitelező mikor fogja lezárni ezt a vitás helyzetet ami már 10 hónpja tart. “Őszintén remélem, hogy rövidesen valaki átvágja ezt az anyagi természetű gordiuszi csomót” – fogalmazott a polgármester. Úgy tűnik Lázár János emberei nem sietnek, talán idén szeptemberre sikerül megegyezni a kivitelezővel és átadják végre a sulit a gyerekeknek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: A felújított kerepesi iskola látványterve – Forrás: Youtube/Kerepes