A Fővárosi Főügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza egy 38 éves férfival szemben, aki tavaly májusban, egy budapesti kórház kórtermében műanyag golyóstollal támadt az egyik betegtársára.

Nem szedte a gyógyszereit

Hosszú ideje állt gyógyszeres kezelés alatt egy férfi. Azonban egy időre abbahagyta, ezért 2021. május 8-án az otthonában egyre erőszakosabbá, illetve agresszívebbé vált. A családtagjai emiatt értesítették a rendőrséget és a mentőket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kórházba vitték

A helyszínre kiérkező mentők a férfit az egyik budapesti kórházba szállították. A férfi másnap hajnalban, minden előzmény nélkül átment az egyik szomszédos kórterembe, ahol az egyik beteg ágya melletti éjjeliszekrényből kivett egy műanyag golyóstollat.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nyakon szúrta

Ezt követően, a tollal a kezében odalépett a beteg ágyához, és azzal a felkiáltással, hogy megöli őt, kis-, illetve közepes erővel, többször arcon, illetve nyakon szúrta betegtársát.

Ebből az éjjeliszekrényből vette ki a golyóstollat a férfi

Forrás: ugyeszseg.hu

Fojtogatni kezdte

A beteg a támadás során felült az ágyon és védekezni próbált, ennek érdekében a kezeit az arca elé emelte. A vádlott ekkor felhagyott a szurkálással, majd feltérdelt a sértett mögé az ágyra, és a nő nyakát hátulról megragadva, a sértettet fojtogatni kezdte.

Segítségért kiáltottak

A sértett és a vele egy szobában lévő másik beteg segítségért kiáltott, ezért rövid időn belül a kórterembe érkeztek a betegápolók, akiknek a felszólítására a vádlott végül felhagyott a további támadással. A bántalmazás következtében a sértett az könnyebb, felületi jellegű hámsérüléseket szenvedett.

Golyóstoll

A támadáshoz használt műanyag golyóstoll – egyedi sajátosságainál fogva -, valamint a támadás kis-közepes ereje egyaránt alkalmatlan volt arra, hogy a sértett halálát okozza.

Vádat emeltek ellene

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben emberölés bűntettének – alkalmatlan eszközzel és módon elkövetett – kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A törvény szerint a büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan eszközzel vagy alkalmatlan módon követik el.

Nem büntethető

Az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján azonban a terhelt – az elkövetéskor is fennállt kóros elmeállapota miatt – nem büntethető. Erre figyelemmel, az ügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék a vádlottat szemben – felmentése mellett – rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

Kényszergyógykezelés

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleményéből kiderül, hogy a kényszergyógykezelés a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó, határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció