Budapest idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, és a Főkert egy különleges ajándékkal készül: egy rózsakerttel, amelyben minden magyarországi település és határon túli régió nevét viselő rózsatövet ültetnek el. A rózsakert a Gellért-hegyi Jubileumi parkban kap helyet.

Különleges ajándékkal készülnek

Budapest idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, és a Főkert egy különleges ajándékkal készül: egy rózsakerttel, amelyben minden magyarországi település és határon túli régió nevét viselő rózsatövet ültetnek el. A rózsakert a Gellért-hegyi Jubileumi parkban kap helyet, ahol már megkezdték a kivitelezési munkálatokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

3200 rózsatő

A rózsakert összesen 3200 rózsatövet foglal magába, amelyek között megtalálhatók a legismertebb magyar rózsanemesítések. A rózsák színei és illatai is változatosak lesznek, így a látogatók egy igazi virágos kavalkádban gyönyörködhetnek majd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szimbolikus jelentőség

A rózsakert nemcsak Budapestnek, hanem az egész országnak is szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen minden település és régió képviselteti magát benne.

Előtérben a környezetvédelem

A kialakítása során a Főkert figyelembe veszi a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is. Az öntözéséhez esővizet használnak fel, amelyet egy speciális víztároló rendszer gyűjt össze. A rózsák gondozását is környezetbarát módon végzik, például biológiai növényvédelemmel és komposztálható mulccsal.

Novemberben megnyílik

A rózsakert várhatóan október végére készül el, és november elején nyílik meg a nagyközönség előtt. A Főkert arra kéri a látogatókat, hogy addig türelmesen és körültekintően közlekedjenek a Gellért-hegyen, mivel a munkaterületet lezárták, és a munkagépek és teherautók zavarhatják a forgalmat.

Vidéki vagy külhoni felmenők

Bardóczi Sándor főtájépítész a korábban az Énbudapestemnek elmondta: a Budapest 150 bizottság kezdeményezésére jött létre a projekt. Az apropót a Budapesti Történeti Múzeum tanulmánya adta, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze, milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát. A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

Örökbefogadás

Ez alapján úgy döntöttek, Magyarország 3153 településének, illetve a határon túli régióknak ültetnek egy-egy rózsatövet a Gellérthegyre. A tervek szerint a hazai települések vezetői, Budapest hivatalos egyesítésének évfordulóján, szimbolikusan örök befogadnak egyet-egyet a rózsatövekből.

Megújult a terület

Tavasz végén a Budapest Közút megújította a járdaszakaszokat és az útburkolatokat a Gellérthegyen. Ezt követték a kertészeti munkálatok, kialakították a rózsaágyásokat, telepítették az automata öntözőket, végül augusztusban elkezdték a növények ültetését.

Színek és fajták kombinációja

A főtájépítész szerint a telepítés során próbálnak figyelni a rózsák szín- és fajta kombinációira, de ilyen mennyiségű beszerzésnél örülnek, ha sikerül a kellő mennyiségű tövet beszerezni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a rózsakert területe. Fotó: Énbudapestem.