Egy jegygyűrű segítségével keresi egy hősi halált halt katona özvegyét a Honvédelmi Minisztérium. Facebook posztjukban azt kérik, aki ráismer az özvegyre vagy annak családjára, jelentkezzen a [email protected] címen.

Az elmúlt napokban feltárást végeztek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberi Sülysáp határában. A bejelentés szerint az itteni szántóföldön magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után.

Több lelet is előkerült. Az egyik legérdekesebb lelet egy jegygyűrű, aminek a belső felén „1942 Esztike” felirat található. Mint olvasható sajnos nem került elő az azonosításhoz szükséges jegytok, úgyhogy most a nyilvánossághoz fordulnak, hátha sikerül megtalálni, hogy kihez tartozott a gyűrű.

A Honvédelmi Minisztérium Facebook oldalán azt írja: „Az ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgáló férjed parancsnoka az a Tassonyi Edömér őrnagy volt, akivel talán Neked is volt szerencséd találkozni, vagy úgy érezhetted, ismered, mint a tenyeredet – férjed történetei alapján.

A II. világháború vége felé közeledve, 1944 novemberében férjed az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgált a Sülysáp és Isaszeg közötti területen, ahol végül legnagyobb kincsét, az életét áldozta a haza megvédése érdekében.

Halála november 15. és november 22. közé tehető, mikor is 41 társával együtt ejtett rajtuk a háború halálos sérülést. Férjeden kívül még két katonát temettek el a helyszínen, amit a napokban a hadisírgondozók fáradhatatlan munkával tártak fel.”

Majd azt írják: „Sajnos sem férjed, sem társai azonossági jegytokja nem került elő, így egy nyom maradt kilétük felkutatásához: féltve őrzött jegygyűrűtök. Az ékszer belső felén az „1942 Esztike” felirat olvasható, örök emléket állítva szerelmeteknek.

Ha magadra ismersz, Eszter, kérjük, jelentkezz!
Ha bárki ismeri Esztert, vagy emlékszik az asszony történetére, információjával most a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakembereinek munkáját segítheti az elhunyt katonák személyazonosságának kiderítésében” – zárul a HM közleménye.

Kiemelt kép: a megtalált jegygyűrű – Forrás: hm.hu