Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő őszig tartó „túrajátékot” indít természetjáróknak. A parkerdő összesen 65 ezer hektáros területén 50 különleges célpontot jelölnek ki, és az azokat szeptemberig végig járók ajándékokat nyerhetnek, ha az adott helyszínen szelfit készítenek és azt elküldik a megadott címre.

Már öt helyszínen készített szelfivel is lehet nyerni. A szelfiket beküldők között minden hónapban családi belépőket sorsolnak ki a Budakeszi Vadasparkba. Azok pedig, akik szeptember végéig mind az 50 célt teljesítik, egy-egy hétvégét nyerhetnek a Som-hegyi és a Hármashatás-hegyi turistaházba, illetve éves családi belépőt a Budakeszi Vadasparkba. A játék május 3-tól indul és szeptember 29-én éjfélkor zárul. A fődíj sorsolására október 3-án, az Erdők hetében kerül sor. Alább a helyszínek:

Hirsch-orom

A Hirsch-orom nevét Hirsch István főerdőtanácsosról kapta, akinek tiszteletére Magyarország ezer éves fennállása alkalmából a helyszínen egy obeliszket emeltek. Az oromről gyönyörű panoráma tárul elénk. Előttünk a Kis-Disznó-hegy, mögötte a Disznós-hegy, majd Pilismarót felett a Bagó-kő. Kissé távolabb Pilismarót és a Duna, a távolban pedig a Börzsöny csúcsai láthatók. Pilismarót felett jobbra az Ördög-küllője és a Szekrény-hegy, majd a Hosszú-hegy, a Szakó-hegy és a Jász-hegy magasodik. A Hirsch-oromhoz legegyszerűbben Pilismarótról vagy Pilisszentlélekről a piros sáv jelzésű turistaúton juthatunk el.

Prédikálószék

A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről és az itt található kilátóról gyönyörű panoráma tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.

Gete-tető

A Gerecse hegység keleti részén, emelkedik a Nagy-Gete, mely a környék legmagasabb csúcsa. Az Országos Kék Túra és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák útvonala keresztül vezet a Nagy-Getén. A csúcson lévő tisztáson 2000. szeptember 10-én a budapesti szentimrevárosi egyházközösség adományaiból 5,5 méter magas, vörösfenyőből készült keresztet emeltek Nagyboldogasszony tiszteletére. (Göncz Gyula műve.) A csúcstól északra II. világháborús német katonák építette bunker maradványait találhatjuk.

Dobogókő, Rezső kilátó

A Rezső-kilátó Tirts Rezső emlékét őrzi, aki erdőtanácsos és szakíró, a hazai turistamozgalom tevékeny tagja volt. A Selmecbányai Erdészeti Akadémia elvégzése után erdészeti szolgálatba lépett. Ő készítette az első turistajelzést Dobogókőre.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék lenyűgöző szépsége miatt méltán tartozik az ország legismertebb kirándulóhelyei közé, azonban természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. Míg nehézsége miatt korábban a bakancsos turisták kedvelt túrahelye volt, mára inkább családi és iskolai kirándulóhellyé vált. Dömösről, a Szőke-forrás-völgyben futó zöld sáv jelzésen elindulva mintegy másfél kilométeres séta után érhető el a Rám-szakadék alsó bejárata, ahol egy erdei pihenőhely található.

A többi 45 szelfis helyszínt itt lehet megtalálni.

Kiemelt kép: illusztráció