Visszaállhat a közeljövőben a parkolási rend, vagyis ismét fizetni kell majd a parkolásért. A javuló járványügyi adatok miatt már nincs szükség az ingyenes parkolás fenntartására, ezért egy-két héten belül jöhet a változás.

Megszűnhet az ingyenes parkolás

Javul a járványhelyzet, ezért egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás a közterületeken, és visszaáll a korábbi rend, vagyis ismét fizetni kell a várakozásért – írja a Magyar Nemzet.

Tavaly áprilisban született döntés

A koronavírus-járvány első hullámának az idején, 2020 áprilisában döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közterületi parkolási díjakat. Az intézkedésnek köszönhetően nem kellett fizetni a parkolóhelyekért, így bárki, aki talált helyet, ingyen megállhatott az autójával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Biztonság miatt döntöttek így

A parkolási díjak eltörlése mellett az volt a legnyomósabb érv, hogy ezzel az intézkedéssel fent lehet tartani az emberek közötti biztonságos távolságot. Ugyanakkor erre nincs lehetőség a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, ezért azoknak, akiknek volt autója, megengedték, hogy a biztonság érdekében ingyenesen parkolhassanak.

Megszűnt a veszélyhelyzet

A járvány különböző erősségű hullámai miatt 2020. július és november között a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, és ezzel együtt megszűnt az ingyenes parkolás lehetősége is. Ámde a koronavírus harmadik hulláma miatt tavaly novemberben ismét bevezették a parkolási díjak eltörlését, és ez az intézkedés még mindig életben van.

Alig maradt hely

Ellenzéki városvezetők már korábban is siettették a kormányt, hogy vonják vissza a döntéshozók az ingyenes parkolás lehetőségét, mert ez jelentős bevételkiesést jelent az önkormányzatok számára, és még a parkolóhelyeket is befoglalják az autósok, mint például Budapesten.

Még a fideszes polgármester is eltörölné

Emlékezetes, hogy május elején Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere is az ingyenes parkolás eltörlését sürgette a kormánytól. Csak emiatt az intézkedés miatt ugyanis 20–30 milliós bevételtől esett el a megyeszékhely – írja a 24.hu.

5 milliónál jöhetnek az újabb enyhítések

Szlávik János infektológus egy interjúban árulta el, hogy az 5 millió beoltott már elég magas szám lesz ahhoz, hogy újabb enyhítéseket jelentsen be a kormány. Szerinte ez a szám még mindig nem elég magas a nyájimmunitáshoz, de elég a következő lazításhoz – ami lehet, hogy az ingyenes parkolás eltörlése lesz.

Hamarosan jöhetnek a rendezvények

A járványügyi szakember arról is beszélt, hogy a kültérről kell elkezdeni az enyhítéseket, és onnan haladni a belső terek feloldásai felé. Szlávik szerint az oltások előrehaladásával nemsokára a rendezvényeket is meg lehet majd tartani.

Oltásokkal menthető meg az ország

Szlávik doktor úgy véli, most az a legfontosabb feladata az országoknak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az oltás nem egyedül a páciens életét menti meg, hanem az országát is közelebb viszi az enyhítésekhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Parkoló autók Budapesten – Forrás: BudaPestkörnyéke