A napjainkban a Közel-Keleten zajló keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szerdán.

A főiskola könyvtárában elhelyezett kiállítás megnyitóján Rétvári Bence államtitkár arról beszélt, hogy a kiállítás bemutatja a Közel-Keleten élő keresztények valóságát, azt, hogy milyen üldöztetéseket kell átélniük: különadókat vetnek ki rájuk, erőszakkal hitük megváltoztatására kényszerítik vagy sok esetben meg is ölik őket. Hozzátette, hogy az iszlám és a keresztény civilizáció összeütközése jelenleg a Közel-Keletről Európa felé tart. Azért kell az ilyen kiállításokat megnéznünk, hogy ne a saját jövőnket lássuk hasonló tablókon, soha ne fordulhasson elő, hogy az európai keresztény közösségek és az európai kultúra léte kerül veszélybe – fűzte hozzá az Emmi parlamenti államtitkára.

Beer Miklós váci megyéspüspök arról beszélt: nem hitte volna, hogy a ma élő ember életében megismétlődhet a keresztényüldözés fájdalma. Hozzátette: hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy a hitünkért ma már nem kell olyan nagy áldozatot hoznunk, mint eleinknek a Római Birodalom idején.

A helyettes államtitkár kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország volt az első, amelyik állami szinten keres megoldásokat és próbál segíteni az üldözött keresztényeken. A közel-keleti keresztényüldözésekre példaként említette, hogy Irakban a keresztények lélekszáma a 2000-es évek elején mintegy 1,5 millió volt, ma pedig kevesebb, mint 300 ezren vannak. Látható, hogy néhány éven belül teljesen eltűnik a kereszténység arról a helyről, ami a bölcsője volt – tette hozzá.


Ajándékot kaphat ha lájkolja a BudaPestkörnyéke oldalt a Facebookon!

Csak kattintson ide majd keresse meg a „Kedvelés” gombot és nyomja meg, így nem csak a legfrissebb híreinkről, hanem a lájkolók között rendszeresen kiosztott ajándékokról is elsőként értesülhet.