A Moszkvában élő Sugár László a héten megkapta a Szputnyik V. nevű koronavírus-oltás első fázisát. Hamarosan ebből az oltásból érkezik több adag Magyarországra is. Hogy milyen hatással volt rá az oltás, a cikkünk alján elolvashatod.

Érkezik az orosz oltás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a tervek szerint az Európai országok közül Magyarországra érkezik először az orosz Szputnyik nevű vakcinából, januárban pedig már nagyobb mennyiség is érkezhet.

Még egy orosz pecsét hiányzik

„ Az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik már csak ahhoz, hogy a jövő héten 10 dózis vakcinamintát megküldjön az orosz fél” – mondta a külügyminiszter.

Fenntartások

Az orosz oltóanyagmintából a tervek szerint a jövő héten érkezik minta az országba. Azzal kapcsolatban, hogy a Szputnyik V mikor adható be tömegesen, már több a fenntartás- írja az Atv.hu.

Orvosi felelősség

Bár az Európai Unió a járványra való tekintettel lehetőséget biztosít a tagországoknak, hogy akár uniós engedély nélküli oltóanyagot is beszerezzenek, Komáromi Zoltán szerint egy orvosnak nem szabad vállalnia a felelősséget, hogy egy olyan szert adjon be, aminek a biztonságáról nincs meggyőződve.

A DK-s orvos nem adná be senkinek

„Én ilyen védőoltást nem fogok beadni, mert nem vállalom be azt a rizikót, amit egyébként az jelent, hogy az európai gyógyszerügynökség nem vizsgálta be és nem engedélyezte ezt a vakcinát” – részletezte a DK szakpolitikusa.

Egy magyar már megkapta

Az ATV-nek nyilatkozott egy Oroszországban élő magyar szakember, aki beadatta magának a vakcinát. Sugár László egy gyógyszeripari céget vezet Moszkvában, azt mondja, a vakcinát közeli ismerősei gyártják.

Nem volt mellékhatás

A férfi elmondása szerint miután megkapta az injkeciót, semmilyen mellékhatást nem észlelt: sem pirosodást, sem fájdalmat, sem lázat nem produkált.

21 nap múlva ismétlőoltás kell

„Legkorábban 21 nap múlva kell újra jelentkezni, hogy a következő injekciót megkaphassa és attól számított 20 napon belül kerül védett állapotba a szervezet” – mondta Sugár László.

Nem lesz magyarországi gyártás

A pácienseket még a második adag beadása után is folyamatosan monitorozzák. A Moszkvában élő férfi elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarországon egyhamar elkezdhessék a tömeges oltásokat.

Bonyolult a technológia

Mint mondta, a technológia annyira bonyolult, hogy teljesen valószínűtlennek tartja, hogy a magyarországi honosítás egy évnél előbb megtörténhet. Hozzátette: Oroszországban is hónapokon belül indul csak meg a tömeges oltás, ott viszont hat gyár van.

Orbán Viktor megnézte a kínai szállítmányt

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk Orbán Viktor a héten ellenőrizte a Kínából érekezett favipiravirt. Az az egymillió darabos készlet több mint tízezer ember kezelésére elég és azok számára alkalmas, akiknek már vannak tüneteik, de még nem igényelnek kórházi ellátást.

Kiemelt kép forrása: MTI