Bejelentette miniszterelnök-jelöltjét a Momentum Mozgalom. Az ellenzéki összefogás tagjaként, elsőként a Jobbik nevezték meg, miniszterelnök-jelöljét, ők Jakab Pétert indítják. A Momentum jelölje pedig Fekete-Győr András lesz.

Egy generációnyi idő

Orbánék bűne a “megosztott és kifosztott Magyarország”, ez a “félresikerült évtized”, amióta a Fidesz van hatalmon, elvett egy generációnyi időt minden embertől. Fekete-Győr úgy fogalmazott: a politikának nem a problémát, hanem a megoldást kell jelentenie.

„Elcsalt, ellopott rendszerváltás”

„Pontot kell tenni egy elcsalt, ellopott rendszerváltás végére” – mondta vasárnap Fekete-Győr András, aki szerint az ő generációjának az az alapélménye Magyarországon, hogy félnek a hatalomtól, rokonaik, barátaik pedig külföldre menekülnek.

Két ország létezik

Szerinte az ország egyik fele a tolvaj fideszes lőrincek, tónik és tiborczok országa, a másik fele pedig a valódi Magyarország. “Orbánék rég nem normális emberek életét élik” – mondta a párt elnöke.

Nulla forintos miniszterelnök

“Hogy a francba lehet az, hogy míg a korrupt miniszterelnök nulla forintot hazudik a vagyonnyilatkozatában, az apja milliárdos?” – tette fel a kérdést. Fekete-Győr szerint “a mi mintáink nem keletről jönnek. Basszus, nehogy már a honfoglaló magyarok útját visszafelé tegyük meg!”

Két ciklus után le kell köszönnie a kormányfőnek

Fekete-Győr András arról is beszélt, amennyiben kormányra kerülnek, akkor közvetlenül választják majd a köztársasági elnököt és egy miniszterelnök csak két cikluson át kormányozhat. (Egyébként az Egyesült Államokban is egy elnök két ciklus után soha nem kerülhet hatalomra.)

Konkrét ígéretek

Fekete-Győr András konkrét ígérteket is tett arra nézve, mihez fognak kezdeni, ha kormányra kerülnek.

Itt a program

  • Bevezetik az eurót
  • Bevezetik a rugalmas nyugdíjat, az emberek 35 év felett bármikor felvehetik az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát
  • Négynapos munkahetet vezetnek be 2030-ra
  • Magyarország-részvényt kap minden magyar, a norvég mintához hasonlóan tulajdonossá teszik az embereket az állami tulajdonú cégekben
  • Csatlakoznak az európai ügynökséghez
  • Finn mintára alakítják át az oktatási rendszert, megszüntetik a Kliket, visszaadják az irányítást a tanárokat, akik sokat fognak keresni
  • Paks 2 szerződéseit felmondják, a szélerőműveknek zöld utat adnak, évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállalják, 2035-től pedig kizárólag elektromos autókat engednek forgalomba hozni. Magyarországot Közép-Európa legzöldebb országává teszik
  • Brit és osztrák mintára megreformálják az egészségügyet
  • Elszámoltatják a NER bűnöseit,  megakadályozni az ellopott vagyonok és a bűnözők kimenekítését
  • Büntethetővé teszik, ha egy politikusnak nem valós a vagyonnyilatkozata

Fekete-Győr András pályája

Fekete-Győr András 32 éves jogász végzettségű. Solymáron járt kéttannyelvű általános iskolába. 2008-ban érettségizett a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban. 2014. január 15-én Párizsban elhatározta, hogy visszatér Magyarországra, és mert nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon, ezért létrehoz egy új generációs politikai közösséget, majd azt követően egy új magyarországi pártot. 2016-ban alapította meg a Momentum Mozgalmat.

Ősszel tartják az előválasztást

Az ellenzéki pártok ősszel tartják az előválasztást. Az DK miniszterelnök-jelöltje várhatóan Dobrev Klára lesz, a Párbeszédé Karácsony Gergely. AZ MSZP még nem nevezte meg jelöltjét.

106 körzetben lesz előválasztás

Az ellenzéki összefogás pártjai nemcsak a miniszterelnök-jelöljüket választják ki az előválasztáson, hanem a 106 egyéni körzetben is a képviselő-jelölteket is így választják majd ki – erről Gyurcsány Ferenc a napokban beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Fekete-győr András – Forrás: Facebook/Momentum Mozgalom