Folyamatos félelemben és stresszben éli az életét a nyíregyházi Toronyi Zoltán és felesége. Gyermekük, a hat és fél éves Máté szinte bármelyik pillanatban elvérezhet, akár egyetlen rossz mozdulat miatt is. A fiú májában trombózis alakult ki, hamarosan kiderül, szüksége lesz-e az átültetésre.

Piros foltok a kisgyermek testén

A kisfiú egyéves volt, amikor váratlanul piros foltok jelentek meg a testén. Egy vérvételből hamar kiderült, hogy alacsony a trombocita száma. Az évek alatt számtalan vizsgálat történt, Máté kapott immunerősítő kezeléseket, de nem sokat javult az állapota. Sőt! Előfordult, hogy vért hányt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vérzés megállítása

A trombociták a keringésben található, kis méretű vérlemezkék, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapódva tömítik el az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kis híján meghalt

A nyáron kis híján életét vesztette a fiú: a magas vérnyomás miatt szétpattant egy ér a nyelőcsövében. Akkor olyan mennyiségű vért hányt, hogy majdnem belehalt a vérveszteségbe. Azonnal Budapestre szállították, a túlélési esélye csupán 20 százalék volt.

Állandó felügyeletet igényel

„Az orvosok azt mondták, hogy a legtöbb felnőtt nem is éli túl az ehhez hasonlót. Máté állandó felügyeletet igényel, így a feleségemmel csak felváltva tudunk részmunkaidőben dolgozni. Albérletben élünk, ráadásul Pestre utazni, ott aludni sem olcsó, de mivel bármikor beüthet a baj, így állandó készenlétben állunk, bepakolt bőröndökkel” – mondta a gyermek édesapja.

Egy nyugodt percük sincs

„Egy nyugodt percünk sincs, folyamatosan szemmel tartjuk a gyereket, nehogy rosszul legyen. Az éjszakákról nem is beszélve, azok a legnehezebbek” – tette hozzá.

Budapesten műtik meg

A család a napokban ismét Budapestre utazik, ahol mindenképp megműtik majd a gyermeket. Ott dől majd el, hogy szükség lesz-e májtranszplantációra. Ez attól függ, hogy mennyit károsodott a mája a trombózis következtében. Ha csak keveset, akkor elegendő lesz egy stent beültetése. Ezt azért helyezik el az érben, hogy nyitva tartsa azt.

Koraszülöttként kaphatott fertőzést

Máté koraszülöttként jött a világra, valószínűsíthető, hogy a köldökén keresztül kapott tápláláskor kaphatott fertőzést, ami később a bajt okozta.

Életveszélyben

„A trombózis miatt a lépe is megnagyobbodott, nyomja a többi szervét. A lépe minimális ütés hatására is szétrepedhet, és így elvérezhet. Tudja, hogy beteg, ennek ellenére nagyon virgonc. Imád focizni, biciklizni, játszótérre járni, de egyszerűen nem tudok mit tenni, óvni kell őt. Összeszorul a szívem, hogy mindezeket nem engedhetem meg neki…” – mondta az édesapa a Blikknek.

Alapítványi segítség

Máté ügyét az Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány karolta fel, az ő számlaszámukon keresztül tehet felajánlást, amelyet az utolsó fillérig eljuttatnak a szülőkhöz: Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány Bankszámlaszám: 11731001-23130892-00000000 (OTP Bank) IBAN: HU02117310012313089200000000 BIC: OTPVHUHB Megjegyzés: segítség Máténak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI