Továbbra sem lehet tudni, hogy kit vagy kiket terhelhet a felelősség azért, hogy tavaly július elején belefulladt két büntetés-végrehajtásnál dolgozó férfi a Kis-Dunába. A 29 éves és 34 éves férfi a szolgálati kutyákat képezte ki Rácalmásnál, amikor elmerültek az egyik feladat gyakorlása közben.

Elmerültek a vízben

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról tavaly nyáron, hogy a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Márianosztrai Fegyház és Börtön munkatársai kutyákat képezték ki Rácalmáson, amikor eddig tisztázatlan okból elmerültek a vízben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kutyakiképzést tartottak

Több tűzoltóegység, valamint mentők érkeztek a rácalmási kishídhoz, ahol háromnegyed 12 körül következett be a tragikus esemény: a bv-intézet két kutyakiképző munkatársa speciális feladatot hajtott végre, csónakos keresést gyakoroltak a gondjaikra bízott négylábúakkal, amikor a Dunába fordultak és elmerültek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zűrbe kerültek

A Zsaruellátó egyik kommentelője így írt a tragédiáról: „Kutyákat fogattak, csibész bundában volt Laci. Pontosan nem tudom, hogy Dávid kutyája hogyan került a vízbe. Dávid utána ment. Ott került zűrbe Dávid.

„Laci segíteni akart Dávidon”

Laci állítólag Dávid segítségére sietett csibész bundában. Egymás után merültek el. Laci segíteni akart Dávidon, de a csibész bunda megszívta magát és lerántotta őt is.”

Személyes irányítás

A víz alatti kutatás, mentés munkálatainak megszervezését a TEK főigazgatója, Hajdu János a helyszínen irányította. A TEK feladata – többek között – hogy megteremtse azokat a személyi, technikai és műszaki feltételeket, melyek mellett a búvárok a lehető legbiztonságosabban végezhetik a kutatást, amit a víz – felszínről részben nem látható – erőteljes sodrása és többirányú áramlása tesz rendkívül nehézzé és veszélyessé.

Megtalálták a holttesteket

Az idősebb férfi holttestét július ötödikén, a fiatalabb társáét pedig egy nappal később találták meg a kutatást végző szakemberek. A 34 éves férfi holttestére a tragédia helyszínén, társára a Kis-Duna-ágban bukkantak rá.

Büntetőeljárásban vizsgálják

Büntetőeljárás indul foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt a Kis-Dunában elmerült büntetés-végrehajtásban dolgozó két férfi ügyében – közölte a történtek után az ATV Híradója. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség már el is rendelte a nyomozást az ügyben.

Továbbra is nyomoznak

„Megkeresésére tájékoztatom, hogy a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen indult eljárás jelenleg is folyamatban van, és gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor” – közölte jó néhány hónappal a tragikus esete után a Központi Nyomozó Főügyészség a 24.hu megkeresése nyomán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszíni felvétel a mentésről

Kiemelt kép: keresési akció – Fotók forrása: TEK