A szakszervezet 12 százalékot kért, a főváros 8 százalékot ajánlott, végül megállapodtak a köztes 10 százalékban és egymás tenyerébe csaptak. Kedden a főpolgármester jelenlétében aláírták a BKV Zrt.-nél a 2020-ra vonatkozó, átlagosan 10 százalékos alapbérfejlesztésről szóló megállapodást.

A megállapodás értelmében a cég a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak az év első két hónapjára egy összegben 60 ezer forint bérkiegészítést fizet ki. Márciustól 8 százalékos, de legalább 35 ezer forint mértékű alapbérfejlesztés lép hatályba.

Karácsony Gergely, főpolgármester kedd este azt írta a közösségi oldalán, hogy a BKV munkatársainak, legyenek busz-, villamos-, vagy metróvezetők vagy dolgozzanak bárhol a vállalatnál, kiemelkedő szerepük van a városüzemeltetésben, hiszen azért tesznek nap, mint nap, hogy a budapestiek eljussanak a munkahelyükre, iskolába.

„Örülök, hogy ma egy asztalhoz ültünk a vezetőséggel, a szakszervezetekkel és sikerült megállapodnunk a béremelés mértékében. A főváros költségvetése szűk határokat szab idén, ahogy korábban is, de ebben a helyzetben is megtaláltuk a megoldást, hogyan szülessen a tárgyalások végére minden fél számára elfogadható megállapodás.” – fogalmazott a főpolgármester.

Villamosok Budapesten – Fotó:MTI/Mohai Balázs

A BKV közlése szerint a társaságnál eltöltött idő elismeréseként úgynevezett Budapest-pótlékot vezetnek be. A diplomás munkakörben foglalkoztatottak bérminimuma is nő, továbbá a kulcsemberek megtartására is forrást különítettek el – ismertette a társaság.

2020-tól a cafeteria éves összege 200 ezer forintra emelkedik, és az idén is megkapják a munkavállalók az év végi egyösszegű, 16 100 forintos juttatást.

A BKV közölte, a megállapodásban a munkáltató vállalja továbbá, hogy az elmúlt években megkezdett munkakörülmény-javító intézkedéseket folytatja.

“Az elmúlt három év bérfejlesztési tendenciáját folytató 2020-as megállapodásnak köszönhetően a BKV stabilizálja munkaerőpiaci helyzetét, és továbbra is vonzó alternatívát kínál az álláskeresőknek, valamint megfelelő megbecsülést tud nyújtani a céghez évek óta lojális munkavállalóknak” – áll az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A dokumentumot a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Tüttő Kata és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek jelenlétében látták el kézjegyükkel a közösségi közlekedési társaság Akácfa utcai székházában.

MTI, Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 2020-as bérmegállapodás aláírása előtt a BKV  Zrt. székházában 2020. február 25-én. Mellette Gy. Németh Erzsébet (b2) és Tüttő Kata (b3), főpolgármester-helyettesek, illetve Bolla Tibor, a BKV  Zrt. elnök-vezérigazgatója (j3) Fotó: MTI/Mohai Balázs