A koronavírus indiai mutációjáról azt tartják, hogy roppant veszélyes és gyorsan terjed, az oltások pedig nem biztos, hogy jók ellene. A Pécsi Tudományegyetem virológusa, Jakab Ferenc rendet tett. Elmondta mi ez az indiai variáns és kell-e félnünk tőle, hatásosak-e ellene a most beadott oltások. Ezzel kapcsolatban nincsenek megnyugtató hírei.

Két mutáns lehet problémás

2020 októberében jelent meg az új variáns Indiában, amelyben összesen 13 mutációt azonosítottak. Ezek közül kettő jelentősebb változást kell számon tartani, amelyek a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be. A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelent meg – írja Jakab Ferenc virológus a Facebookon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatékonyan fertőz

A fiatal professzor szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket, de a kutatók feltételezése szerint az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan, mint a brit mutáció.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Sok országban már terjed

Az indiai mutánst 2021 első negyedévében kimutatták már Angliában, az USA-ban és további 21 országban, de még nem lehet tudni, hogy lesz-e „ereje” olyan mértékben terjedni, mint a brit variánsnak – tette hozzá.

Elkerülheti a vakcina hatását

Jakab professzor lát arra esélyt, hogy az új mutációk miatt a vírus elkerülheti a mostani oltások által generált immunválaszt. Amennyiben így lesz, előfordulhat az ismételt megbetegedés, de ebben az esetben a tünetek jóval enyhébbek lehetnek, mint az első fertőzés esetén.

Oltással megelőzhető a mutáció

A kutató szerint a variánsok kialakulása és az átoltottság között egyértelmű összefüggés van. Mint fogalmazott: Minél többet oltunk, annál kevesebb lehetőséget adunk a vírusnak a fertőzésre és így a replikáció következtében kialakuló variánsok, mutánsok megjelenésére.

Folyamatosan átalakul a koronavírus

Az szinte biztos, hogy RNS vírus lévén, folyamatosan új variánsok jönnek létre, számos mutáns törzs azonban gyorsan „elhal”, hiszen nem okoz jelentős terjedési növekedést és súlyosabb klinikai tüneteket. Ahogy eddig is láttuk, van azonban olyan eset is, amikor egy mutáns erősebbé válik. És itt ismét csak az átoltottság fontosságára lehet utalni, hogy megállítsuk a vírus folyamatos replikációjából származó variánsok kialakulást.

Remélhetőleg lecseng a járvány

A remény az, hogy lassan, csökkenő amplitúdóval, de szépen lecseng, kiég a járvány. Az átoltottság, a járványügyi intézkedések, valamint azok maradéktalan betartása nagyban befolyásolja a világjárvány kimenetelét. Tehát főleg rajtunk, embereken múlik, hogy lesz-e veszélyes mutánsa a vírusnak.

Nem egyértelmű az oltások hatása

Bárhol, bármikor kialakulhat egy új variáns törzs. Az oltás nagyon fontos! Az azonban nem teljesen egyértelmű még, hogy a most alkalmazott oltások mennyire adnak védettséget a jelenlegi és jövőbeli mutánsok ellen. A kutatók abban egyetértenek, hogy minden oltás ad valamilyen szintű védettséget az új törzsek ellen is, de ezek hatékonyságában nagy különbség lehet, ami az oltás típusától és az új törzs jellegétől is függ – tette hozzá Jakab Ferenc virológus profeszor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jakab Ferenc virológus – Forrás: Facebook/Jakab Ferenc