A koronavírus-járvány harmadik hullámának egyértelmű lecsengését mutatják a legfrissebb számok, amelyek szerint az elmúlt 24 órában 61 beteg hunyt el a fertőzésben, míg 718 új esetet diagnosztizáltak. Az oltásokkal szintén jól állunk, eddig 4 600 012 fő megkapta már legalább az első oltását, az okoseszközökre pedig le lehet tölteni a EESZT alkalmazást, amivel még könnyebben lehet ellenőrizni, hogy valakinek van-e érvényes védettségi kártyája, vagy sem.

Egyre kevesebb a beteg

A harmadik hullám végét jelzi, hogy az elmúlt napon 61 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a koronavírusban, ezzel az elhunytak száma 29 175 főre emelkedett. Szintén a járvány enyhülését mutatja, hogy 718-al nőtt az új fertőzöttek száma, így a járvány kezdete óta összesen 798 147 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan meggyógyultak

Szerencsére a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 625 088 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 143 884 főre csökkent.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

2270-en vannak kórházban

Koronavírus-fertőzéssel összesen 2270 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 261-en vannak lélegeztetőgépen. Mindkét adat folyamatos, jelentős csökkenést mutat.

Folyamatosan oltanak

Eközben az oltási kampány is folyamatosan zajlik, eddig már 4 600 012 fő megkapta legalább az első oltását. Közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Több mint 5 millió regisztrált

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldal szerint több mint 5 millióan regisztráltak az oltásra, és 81%-uk meg is kapta azt. A kórházi oltópontokon ma is folytatódik a 16–18 évesek oltása.

Időpontot is lehet foglalni

Azok, akik már regisztráltak az oltásra, és SMS-ben értesítőt is kaptak, tudnak online időpontot foglalni a Pfizer-oltásra. Emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud időpontot foglalni a Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásra is. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. 

Már elérhető az EESZT alkalmazás

Péntektől ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” néven, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” néven lehet megtalálni az applikációt, amey nagyban megkönnyítheti a kártyabirtokosok és a szolgáltatók dolgát.

QR-kóddal ellenőrizhető

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól egy QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató rendelkezik-e oltással, vagy sem. Az alkalmazás androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és használhatják a szolgáltatók és a beoltottak is.

5 millió beoltottnál újabb enyhítések

Az újabb enyhítések várhatóan 5 millió beoltottnál lépnek életbe, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggeli nyilatkozatában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd