A harmincnapos határidő lejártával, részletfizetési lehetőség mellett sem kezdte el kifizetni a 40 milliós bírságot a Schobert Norbert által vezetett cég, amit a Gazdasági Versenyhivatal szabott ki a Norbi Update termékeket forgalmazó cégre büntetésként. A hivatal szerint a fitneszguru megtévesztette a fogyasztókat, ezért varrták a nyakába a komoly tételt.

Megtévesztették a fogyasztókat

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy a GVH egy közleményben tudatta: a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, többek között a termékek hatásáról, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről szóló reklámokban. Mindezért negyvenmilliós büntetést szabtak ki a sztárra, aki azonban, úgy látszik, nem fizette ki időben a pénzt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Nem az élettani hatásokat vizsgálták

A versenyhivatal egyébként hangsúlyozza, hogy a GVH szakértői az eljárás során nem az egyes termékek élettani hatását vizsgálták. A GVH-nak nincs is hatásköre ennek vizsgálatára és eldöntésére, így a versenyhatóság határozata sem tért ki erre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem tartották be a vállalásaikat

Nemcsak a fogyasztókat tévesztette meg a Norbi Update termékek forgalmazója, hanem a GVH Versenytanácsa felé tett vállalásait sem tartotta be – árulta el az Index megkeresésére a Gazdasági Versenyhivatal. A cég részletfizetést kért és kapott is a 40 millió forintos bírság befizetésére, de már a legelső részletet sem teljesítette határidőben, ami miatt a GVH Versenytanácsának el kellett rendelnie a teljes bírságösszeg végrehajtását.

Kiszabták a maximális bírságot

Továbbá a magasabb összegű bírság elkerülése érdekében vállalt megfelelési programot – ami a jövőbeni, hasonló jogsértéseket hivatott volna kiküszöbölni – sem igazolta határidőben a vállalkozás, így a GVH a megfelelési program végrehajtását is elrendelte, a mulasztás súlyossága miatt a maximális, mintegy 23 millió forintos végrehajtási bírság kiszabásával együtt – teszi hozzá a lap.

„Rendkívül súlyos mulasztás”

Azt, hogy a vállalkozás az együttműködést felrúgva, saját vállalását sem betartva nem mutatta be, nem teljesítette a rendelkezésére álló határidőben a megfelelési kötelezettségét, a GVH Versenytanácsa olyan rendkívül súlyos, a vállalkozás tényleges megfelelési szándékait alapjaiban megkérdőjelező mulasztásnak értékelte, amely a jogszabályi keretek közötti lehető legmagasabb végrehajtási bírságot alapoz meg – írták.

Megtévesztő nyilatkozatok

Schobert Norbert „május 6-a óta számos valótlan, megtévesztő nyilatkozatot tett a versenyhatóság eljárásáról, annak tárgyáról és megállapításairól, bár a versenyfelügyeleti eljárás során, a döntéshozatal előtt folyamatosan hangoztatta együttműködési szándékát” – fogalmazott a versenyhivatal.

Tudhatták, mik az elvárások

 „A GVH az elmúlt mintegy másfél évtizedben több eljárást is lefolytatott az érintett termékcsalád kapcsán, több esetben került sor bírság kiszabására ágazati kommunikációs rendelkezések sérelme és egyéb jogsértések miatt, így a vállalkozásnak széles körű, saját tapasztalaton is alapuló ismeretei lehettek a GVH elvárásairól is – tették hozzá.

Norbi nem kommentál

Az Index telefonon érte utol Schobert Norbertet, aki azt mondta, a lapnak, hogy nem szeretné kommentálni a GVH döntését. Ugyanakkor hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy nem működött együtt a versenyhivatallal, illetve – állítása szerint – nem folytatta a fogyasztók megtévesztését, azaz a megfelelési programnak eleget tett.

Tanácsadóként folytatja

Arra a kérdésre, hogy cégének miért nem lelhető fel az éves beszámolója, azt válaszolta, hogy még folyamatban van, de ennek határideje egyébként május 31-én lejárt. Schobert Norbert egyébként jelenleg vezérigazgatója a cégnek, később azonban tanácsadóként dolgozik majd a vállalkozásban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: Schobert Norbert. Fotó: TV2