Horvátországban 70 ezer embert terveznek beoltani a jövő héten a koronavírus ellen, többet, mint egész januárban – írta a Jutarnji List című horvát napilap vasárnap.

Eddig valamivel több mint 100 ezer embert oltottak be

A négymilliós országban december óta valamivel több mint százezer embert oltottak be, a lakosság mindössze 2,3 százalékát. A jövő héten összesen 71 325 adag oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Online is lehet majd regisztrálni

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a jövő héttől már online is lehet regisztrálni az oltásra, eddig csak a háziorvosoknál lehetett jelentkezni. Bár már meghirdették a 65 évnél idősebbek és krónikus betegek oltását, sok egészségügyi dolgozó és idősotthon lakója sem kapta még meg a vakcinát. Néhány nagyobb városban oltópontokat is kialakítanak, ha a háziorvosi rendelők nem bírnák a terhelést. Erre azonban valószínűleg csak február 22. után kerül sort – közölte a lap.

198 új fertőzött

Horvátországban az utóbbi 24 órában 198 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 657-at. Egy nap alatt 19 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5318-ra emelkedett. Kórházban 943 beteget ápolnak, közülük 89-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2298.

Szlovéniában ez a helyzet

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 329-cel 179 482-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3717-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 740-en vannak kórházban, 139-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 13 ezer.

A lakosság kicsivel több mint 3 százalékát oltották be

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 3,4 százalékát oltották be a koronavírus ellen, a hónap végéig pedig az öt százalékot tervezik elérni. Az első dózist 70 752-en, ebből a másodikat 47 647-en kapták meg.

Magyarországon is zajlik az oltási program

Magyarországon az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.

A regisztrált idősek oltása

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál.  Az oltás ezen a héten is folytatódik: 2964 háziorvos 2 ampulla (12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kapott, 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton pedig a Szputnyik-vakcinával kezdték oltani a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiket a fővárosi háziorvosok szerveznek meg az oltásra.

Már oltják a regisztrált 60 év alatti krónikus betegeket is

Negyedik körben, ezen a héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.  2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani.

Ezt kérik az oltásra érkezőktől

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust  elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Folyamatosan dolgozik az oltási munkacsoport 

Az oltási munkacsoport  folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.  Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.  Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni. 

Kedvező járványügyi adatok

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Mónus Márton