A szörnyű baleset 2017. január 20-án történt az olaszországi Verona melletti autópályán. A busz Franciaországból, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, 56-an utaztak rajta. A busz éjfél körül letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 18 ember vesztette életét. 

Alvászavaros lehetett a sofőr

A buszvezető büntetőperét tárgyaló olasz bíróság 2020. augusztusi indoklása szerint a katasztrófát a vezető hosszú ideje fennálló alvászavara okozta, valamint a busz számos átalakítása miatt közlekedésre alkalmatlan volt. Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szétroncsolódott az üzemanyagtartály

A baleset súlyosságát fokozhatta az, hogy ezen az autóbusztípuson az üzemanyagtartály az első tengely előtt található, amely az ütközés során szétroncsolódott. A nyomozás során megállapították, hogy a busztársaság spórolni akart az üzemanyagon, így a busznak kibővített tankja volt. A póttank meglétét feltételező olasz szakértői véleményt a Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezető igazgatója cáfolta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ma folytatódik a per

Ma a velencei bíróságon kezdődik meg a nem jogerősen 12 év börtönre ítélt sofőr, V. János elleni per másodfokú tárgyalása. A hozzátartozók ismét ellátogattak a helyszínre, de ezúttal sietniük kell vissza, szerdán ugyanis Budapesten egy másik büntetőeljárás kezdődik, amiben szintén érintettek.

Nem nézett az áldozatok hozzátartozóinak szemébe

„Tavaly nyáron született meg az elsőfokú ítélet, ami után a sofőr ügyvédei felmentésért fellebbeztek. Eddig önszántából egyszer sem nézett bele a szemünkbe, így nem is számítunk arra, hogy személyesen megjelenik. Sajnos, megteheti, hogy távol marad.” – mondta a Blikknek Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a tragikus balesetben.

Megfenyegették a hozzátartozókat

A keddi tárgyalás után azonnal indul haza, szerdán ugyanis már a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szeretne ott lenni, hogy belenézhessen annak a férfinak a szemébe, aki a katasztrófa után mocskolódó, kegyeletsértő és rasszista üzeneteket küldött egy álprofillal a veronai buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak és ismerőseinek a Facebookon. A közösség tagja elleni erőszakkal és zaklatással vádolt férfi, M. F. még kiirtással is fenyegetőzött.

Mocskolódó üzenetek

A tragédia utáni évben több más gyászoló hozzátartozóhoz hasonlóan többen mocskolódó üzeneteket kaptak, volt aki feljelentést tett. Kiderült, hogy a fenyegetőző  ugyanabba az iskolába, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumba járt korábban, ahova a gyerekek is. Állítólag az iskolával szembeni személyes sérelmei motiválták.

Gyászolókat bántott

„Van, aki 70-80 irományt is kapott tőle. Olyat is, hogy nekünk is el kellett volna égnünk, mint a gyerekeknek. Érthetetlen, ha valakinek az iskolával van baja, miért minket, gyászoló családtagokat bánt.” – tette hozzá a férfi.

Megemlékezés az iskolában

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a baleset másnapján megemlékezést tartottak. Az iskolánál sokan helyeztek el gyertyákat, virágokat az áldozatok emlékére. A gimnázium pszichológusa a baleset helyszínére utazott. Az Országos Mentőszolgálat négy mentőautót, illetve ezek személyzetét küldte a helyszínre a sérültek hazaszállításának érdekében. A magyar állam átvállalta az áldozatok hazaszállításával és a sérültek ellátásával kapcsolatos költségeket.

Nemzeti gyásznap

A kormány 2017. január 23-ára nemzeti gyásznapot rendelt el. Ezen a napon a Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megrendelt járatok fekete szalaggal közlekedtek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A veronai buszbaleset helyszínén készült felvétel – Forrás: Olasz katasztrófavédelem