Lehet-e szörpöt készíteni az orgonából? Ha körbenézünk a világhálón, akkor számtalan receptet találunk rá, szebbnél szebb képekkel. Ez arra csábít, hogy nosza, máris nekiveselkedjünk.

Jó illat, pocsék íz

A május virága, az orgona, kicsit elkésett, de itt van üdén, illatosan, mámoros illattal szövi teli a májusi éjszakákat. Szeretnék letépni minden orgonát, énekli a régi sláger is, csokorba, vázába, de vajon a konyhába is?

Keserű a szörp?

A világhálón sorra jelennek meg az orgonás ételek: szörpök, zselék, torták. Káprázatos színekben és fenséges kinézettel. Az ehető virágok szakértőjének pedig éjjel-nappal ég a telefon a kezében, mert sorra jönnek a kérdések: mit csináljak a keserű orgonaszörppel?!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem minden virág ehető

Te jó ég. Miért is kellene az orgonát megenni? Mert annyi virág van a kertben, a réten, amelyek nem csak ehetőek, de szépek, illatosak, jóízűek, nagy hagyománya van a fogyasztásuknak, mint például az ibolya, a rózsa, a lángvirág, a bársonyvirág és a körömvirág. Érdemes elsajátítani az ehető virágok varázslatos tudományát, például egy online workshop keretében!

Májusi orgonacsokor

Vázában sokáig szépen mutat

Sajnos keserű

Hazánkban az orgonák túlnyomó többsége keserű. Többek közt ezért sem terjedt el gasztronómiai felhasználásuk. Tehát, aki orgonaevésre adja a fejét, minden egyes virágbugából kóstoljon meg egy-egy virágot: ha keserű, akkor nem érdemes vele foglalkozni.

Sok cukorral talán

A keserű, ám szép színű növényt meg lehet főzni, tetemes mennyiségű cukor hozzáadásával lehet belőle valamit elállítani – ám az csupán édes lesz, semmi más. A keserű utóízt elvenni belőle nem lehet. Igen, volt a tévében csokiba mártott orgonavirág! Amikor csokival bevonsz 1 négyzetcentiméter keserű virágot, annak csokiíze lesz. Bevonja a keserűt. Ha kandírozod, akkor cukoríze lesz. És a fehér orgona még meg is sárgulhat, ronda lesz. Szórhatsz orgonát a krémes torta tetejére. Szép lesz. Ha eléggé édes a krém, akkor nem fogod érezni, hogy a virág meg keserű.

Ehető virágok

Sok-sok jó recept az e-könyvben

Ízletes virágszörpök

Sok más virágot kínál azonban az ennivaló természet, amelyekből pompás szörpök, limonádék, frissítő italok készülhetnek, például bodzavirág, fehér akácvirág, rózsa. Ha szeretnénk kicsit a gyógyító hatást is előtérbe helyezni az élvezettel szemben, akkor zsályából, kakukkfűből, lándzsás útifűből is készülhet szörp, az illatos loncból limonádé. Később szóba kerülhet a levendula – ám ezzel sem árt vigyázni, meg kell tanulni, hogyan kell jól használni.

Hiteles forrásból

Érdeklődsz az ehető virágok után? De tényleg? Komolyan? Akkor használj hiteles forrásokat, ne olyan oldalakon kutakodj, akik épp pillanatnyi szeszélyből, vagy valami megfelelési kényszerből úgy érzik, nem maradhatnak ki az süssünkfőzzünkmegmindenvirágot című képzelgésből és hestegelésből. Akit érdekel a téma, ne online növényhatározást várjon bárkitől, iratkozzon be egy tanfolyamra, menjen egy növénytúrára – ezernyi lehetőség van. De ne ámítsuk egymást mindenféle virtuális gazgyűjtéssel, gyomhatározással, sosem készített recepttel és kamuoldalak újbóli megosztásával.

Hamarosan újabb zöld és virágos gondolatokkal jelentkezem a virágokkal teli kertből, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.