A 10 ezer főnél nagyobb települések egyes utcáin is kötelező lesz a maszk, a középiskolásokkal pedig beszélgessenek el a szülők – mondta kedd este Orbán Viktor az M1-en. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy januárban megérkezik 100 ezer védőoltás az EU-ból, ezt a legveszélyeztettebbek kapják meg, a tömeges oltásra áprilistól kerülhet sor. A korlátozások teljes listáját a cikkünk alján találod meg.

Kötelező maszk az utcán

Orbán Viktor a maszkviselésről azt mondta, ha a lakosság 80 százaléka hordja a maszkot, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk. Ez egy darabig ment, ha nem lettek volna elég fegyelmezettek az emberek, akkor hamarabb jutottunk volna el ahhoz a ponthoz, hogy kijárási tilalmat kell bevezetni. De most a kötelező maszkhasználatot előírjuk a közterületeken – jelentette be Orbán Viktor.

Csak a 10 ezer főnél nagyobb településeken lesz kötelező az utcán a maszk

A kormányfő részleteket nem mondott az interjúban, azonban este fél 10-kor a kormány hivatalos Facebook-oldalára kikerült egy poszt, amely szerint: szerda 0 órától a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterein lesz kötelező a maszkhasználat. A területek kijelölése a polgármesterek feladata lesz. Ugyanakkor a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken továbbra sem lesz kötelező a maszkhasználat.

Ausztriát figyeli

Van egy laboratóriumunk, Ausztria, mindig őket nézem, az ő kancellárjukkal vagyok a legszorosabb kapcsolatban – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: Most van ott Magyarország, ahol egy héttel ezelőtt Ausztria volt. Mi még elfogadhatóbb állapotok között vagyunk, Nyugaton nappali kijárási tilalom is van, mi jól állunk – magyarázta.

Új korlátozások

Közölte, sokat gondolkozott az új korlátozásokon, de ha nem szigorítottak volna, a tanácsadói szerint 50 százalék lett volna az esélye, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart, ami nagyon kevés, túl nagy volt a kockázat.

Digitális oktatás

A kormányfő beszélt arról is, a középiskolás gyerekeket nem szabadságra küldték, hanem digitális oktatásban vesznek részt. Az általános iskolákat egyelőre nem akarják bezárni, hogy a szülőknek ne kelljen otthon maradni a gyerekekkel. 

Beszéljenek a gyerekekkel a szülők

Volna egy kérésem a szülőkhöz – mondta. A 14-18 éves gyerekek elég komoly emberek ahhoz, hogy beszélni kell a fejükkel. Kell néhány komoly mondatra időt és figyelmet keríteni, mert bajt hozhatnak a család nyakára. Tudom, hogy ez súlyos, gyászos és búskomor, de ha a szülő, nagyszülő meghal a családban, az pótolhatatlan veszteség – közölte.

Tesztelik a tanárokat, óvónéniket

A tanárok, iskolai dolgozók, óvodapedagógusok, bölcsődei dolgozók rendszeres teszteléséről Orbán Viktor azt mondta: ha  a gyorsteszt fertőzöttséget mutat ki, az 90 százalékos bizonyosságot jelent, de ha azt állapítja meg, hogy nem fertőzött az illető, az csak 50-60 százalékos bizonyosságú. Ma ugyanakkor annyit tudnak tenni, hogy ezt a bizonytalan, de mégis valamilyen támpontot jelentő gyorstesztet rendelkezésre bocsátják – közölte, hozzáfűzve: vélhetően lesz annyi belőle, hogy a szociális intézményekben dolgozókat is hetente teszteljék.

Vakcina

A kormányfő hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan jön 100 ezer adag, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina.

Kik kapnak elsőként oltást?

Úgy számol – folytatta Orbán Viktor -, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az “asztalon tartani”.

Gyorsteszt

Annyit tudnak tenni a bölcsődésekért, az iskolákban dolgozókért, hogy a gyorstesztet a rendelkezésükre bocsátják. Az ellenzéki javaslatról, az átfogó teszteléséről azt gondolja, hogy várjuk meg a környező országok eredményeit.

Kijárási tilalom Karácsonyig

A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, hogy a kijárási tilalom egy hónapra szól és a korlátozások is, az eredményekről pedig két hét múlva tud majd beszámolni. Ha minden jól megy, Karácsony környékén szabadulhatunk – tette hozzá. 

Itt a korlátozások teljes listája

 • Kötelező a maszkviselés a közterületeken.
 • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
 • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
 • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
 • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás