Egyre több agglomerációs önkormányzat dönt úgy, hogy nem akar több lakóparkot, így szeretnék visszafogni a lakosságszám növekedését. Legutóbb Solymár polgármestere Szente Kálmán beszélt arról, hogy Solymár szinte megtelt és még így is növekedni fog, ezért ideje tenni valamit.

Betonkeverő üzemet akartak építeni Solymáron, hogy a rengeteg építkezésre ne Óbudáról vagy Pilisvörösvárról szállítsák teherautókkal a betont. A helyi önkormányzat a környékbeli lakók kérésére elutasított a beruházó tervét.

A betonkeverő üzemet tervező tulajdonosoknak korábban az volt a céljuk, hogy azon a területen lakóparkot alakítsanak ki. Ezt azonban az önkormányzat egyértelműen elutasítja. Solymárnak nincs már befogadó kapacitása az ide költöző legalább 200 család számára, illetve a gyermekek óvodai, iskolai elhelyezésére – írja a Solymáronline.hu.

Megbukott az ürömi körforgalom

Az ürömi körforgalom – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A település 56%-al újraválasztott kormánypárti polgármestere nemrég a helyi újságnak nyilatkozott. Elmondta, hogy Solymáron nagy viták vannak arról, hogy a tervezett budai M0-ás és a M10-es út megoldja-e majd a solymári közlekedési problémát. A polgármester szerint erre kevés az esély, látni kell az ürömi körforgalmat, amelytől sokat vártak, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen állandó a torlódás a környéken.

Szente Kálmán azt is elmondta, hogy hiába építenének szélesebb utakat, a fővárosba befelé egyre szűkebb utcák következnek, nemsokára elérjük a befogadókapacitás határát. Solymáron 6200 autó van jelenleg, az átmenőforgalommal együtt már ez is nagy terhelést okoz az utcákon.

Mindenhol építkeznek

A polgármester szerint Solymár belátható időn belül a jelenlegi 12 ezres településről 15 ezresre fog duzzadni, hiszen szinte mindenhol építkeznek. 1970 óta háromszorosára nőtt Solymár lakossága. Szerinte az lenne a legjobb, ha megszigorítanák az agglomeráció településrendezési tervét, ami az országos területrendezési terv része, és így megállítanák a Budapest környéki települések további növekedését.

Odacsapna a telektulajdonosoknak

A polgármester bekeményítene. „Ami eddig bent van a szabályozási tervekben, az lehet lakóterület, de semmi más. Meg kell állítani a zártkertek és egyéb területek beépítését.” Azt mondja ez állami akarat kérdése, mert ha hét évvel ezelőtt átsorolták a külterületet lakóövezetnek de ennyi idő alatt sem alakítottak ki ott telkeket, akkor vissza lehetne minősíteni, így építkezni sem lehetne azokra. Ezt a konfliktust azonban senki sem meri felvállalni – mondta a solymári polgármester.

Felismerték a lehetőségek határát

Van tehát néhány olyan agglomerációs település, ahol megálljt parancsolnának a lakosságszám további gyarapodásának. Legutóbb Szentendre új polgármestere beszélt ez ilyen irányú terveiről. Az agglomeráció más településein azonban nagyban folyik a mezőgazdasági területek átminősítése.

Pátyon inkább lakóparkokat építenek

Épülő Villapark lakópark Pátyon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A budai oldalon Pátyon az új lakóparkok átadásával hamarosan akár 2000 új lakóval bővülhet az eddig 7 ezer fős falu. Jelenleg is csak fizetős, magánbölcsőde van a településen, az általános iskoláról semmi jót nem hallani, emellett pocsék a jelentős forgalmat bonyolító főutca állapota. Mégis lesz autópályalehajtó és vélhetően sokkal nagyobb forgalom, mert ott a település veztetői ilyennek látják a fejlődést.

Állami akarat kérdése

Láthatóan az agglomeráció települései nem tanulnak egymás hibáiból. Nem az infrastruktúra fejlesztésével kezdik, hanem újabb lakóparkok építésével. Ahol már rádöbbentek, hogy élhetetlen lett a település, ott megpróbálnak valahogy helyi szabályozásokkal elébe menni a további növekedésnek, de ahogy a solymári polgármester is elmonda, ez nagyrészt állami akarat kérdése.

Kiemelt kép: Solymár főutcája – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu