A Pest vármegyei város pár éve már kísérletezett a jogi úttal, ott még mindig nem született döntés. A főváros vezetése szerint a kabinet kiszipolyozza az önkormányzatokat, nem törődve a következményekkel.

Bíróságon keresik igazukat

„Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt. Mi is megpróbáljuk ezt” -mondta el a Népszavának nyilatkozva Budaörs polgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Durva emelés

Wittinghof Tamás azt követően nyilatkozott a lapnak, miután kiderült, hogy a kormány harminc százalékkal megemeli az önkormányzatokat terhelő úgynevezett szolidaritási adó mértékét. A közteher 2017 óta írja elő a hozzájárulás fizetését, s elsősorban a tehetősebb városokat érinti.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bosszú az ellenzéknek?

A sarc mértékét Budapest esetében azt követően emelték meg, hogy Karácsony Gergely személyében ellenzéki vezetése lett a városnak. A főpolgármester korábban azt közölte, pert indít emiatt. Ám úgy fest, a kabinet még több pénzt szeretne kisajtolni a fővárosból. Tarlós István idején ez az összeg öt és fél milliárd volt, idén azonban már 58 milliárd.

Ez a probléma

„Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány” – magyarázta a budaörsi polgármester.

Ráadásul több törvény is tiltja

Wittinghof Tamás azt hangoztatta, annak ellenére szedi be a díjakat a településektől a kormány, hogy mindezt az Alaptörvény, valamint nemzetközi egyezmények is tilalmazzák. Budaörs vezetése egyébként pár évvel ezelőtt megtámadta a szolidaritási hozzájárulást.

Egyszer már megtámadták

Ebben az ügyben a mai napig nem sikerült dönteni. Eme tényből a polgármester azt a következtetést vonta le, hogy „Magyarországon nincs jogállam”. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy miért rugaszkodnak neki ismételten, hiszen ha az előző nem járt sikerrel, akkor miért lenne eredményes a mostani kísérlet.

Versenyeztetik a bíróságokat

Megnézzük, hogy a jogállam másik lábával, egy közigazgatási eljárással gyorsabban célba érhetünk-e – mondta Wittinghoff Tamás, aki nem a fővárosi perhez csatlakozik, mert ezt nem teheti meg, ugyanis másik törvényszék alá tartoznak. Ironikusan megjegyezte: megversenyeztetik a közigazgatási bíróságokat.

Ebben reménykednek Budaörsön

A polgármester kijelentette, bízik abban, hogy a független bíróságok késztetést fognak érezni a jogszabályok mentén történő eljárásra. Budaörs is hasonlóan érvel, mint Budapest: az elvonás mértéke nem haladhatja meg a feladatellátásra kapott állami támogatás mértékét, a pénzügyminiszternek törvényi kötelessége a fentieket figyelembe vevő korrekció.

Nem tudnak többet fizetni

Azonban majd a pertaktikát egyeztetik a fővárossal. Utóbbi szerdán adja be keresetét a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt. „Azért perlünk, mert egyszerűen nem tudunk többet fizetni, mint amennyit az államtól a ránk rótt feladatokra kapunk” – fogalmazott a lapnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Túlélés hónapról-hónapra

Hozzátette, jelenleg arra koncentrál, hogy szeptember 15-ig fizetőképes maradjon a város. A következő pont, amikor távolabbra tud tekinteni, az december 31. Ehhez képest 2024 a problémahegyeken túl, nagyon messze van. A politikus úgy véli, a kormány a következményekre fittyet hányva szipolyozza ki az önkormányzatokat.

Budapest nélkül nincs kilábalás

„Az önkormányzatok ellehetetlenítésével veszélybe kerülnek a közszolgáltatások, amelyek hiánya növeli a társadalmi egyenlőtlenséget, rontja a gazdaság versenyképességét. Budapest nélkül nincs kilábalás” – fejtegette Kiss Ambrus. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.