A Magyar Nemzeti Bank a biztonságos működés fenntartása érdekében március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más, visszafizetendő források összegét.

Maximalizálják a pénzfelvételt

 A Magyar Nemzeti Bank határozatában 2022. március 2-től 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint- és ennek megfelelő összegű devizabetétek, illetve egyéb források összegét – áll a jegybank kedd reggeli közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

SWIFT embargó

Ezen összeghatáron belül nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. Az MNB intézkedés előzményei közé tartozik, hogy a háborús konfliktus miatt Oroszország ellen SWIFT-embargó lépett életbe.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bankszünnapot hirdettek

Az ezt követő nagyarányú betétkiáramlások miatt pedig a jegybank február 28-ra és március 1-jére bankszünnapot hirdetett. Ez alatt az idő alatt az ügyfelek bankkártyájukkal tudnak tranzakciókat végezni, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Számlaműveleteket azonban kedd éjfélig még nem tudnak kezdeményezni.

Sberbank hiteltörlesztés

A Sberbanknál kölcsönt törlesztők számára a legfontosabb az, hogy bármi lesz is a pénzintézet sorsa, a hitelüket ugyanúgy fizetni kell, mint eddig. Nem érdemes tehát leállni a törlesztéssel pusztán azért, mert a bizonytalan helyzet miatt a jegybank bankszünnapokat rendelt el a Sberbanknál.

A korlátozás a már befogadott megbízásokat is érinti

A jegybanki korlátozás azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám annak teljesítésére még nem került sor. Az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni.

Jegybanki intézkedés

A jegybanki intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Felügyeleti biztost rendelnek ki

A jegybank emellett 2022. február 28-ától felügyeleti biztost rendelt ki a magyar Sberbankhoz, aki átveszi a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. A hitelintézet fiókjai, számlaműveleti lehetőségei március 2-tól (szerdától) a korábban megszokott módon érhetők el.

Betétgarancia

Valamennyi hazai betétest, így a magyar Sberbank ügyfeleit is, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyfelenként és betétenként 100 ezer eurós betétgaranciája is védi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sberbank egyik fiókja – Forrás: MTI/Róka László