Élet halál között van az a férfi, aki egy siklóernyővel zuhant egy fára vasárnap Véresszőlősön. Majd a mentésére érkezett katonai helikopter szele miatt zuhanhatott le a fáról a siklóernyős.

A mentésére siető katonai helikopter szele miatt zuhanhatott le az a siklóernyős, aki vasárnap akadt fenn ernyőjével egy fán – legalábbis ezt állítja a Facebookon a szerencsétlenül járt férfi barátja.

A fiatal sportoló ernyője 200 méter magasan megcsuklott, ezért mentőernyőt kellett nyitnia, és közben a fák közé érkezett. Rögzítette a beülőjét és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan, annál lejjebb viszont nem tudott menni – írja a sporttársa.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Miután leszálltam, beszéltem vele telefonon, minden rendben van, stabil helyen van” – írja a férfi. A kiérkező rendőrökkel együtt is felhívták a férfit, aki a járőröknek is megerősítette, hogy rendben van, s képzett alpinistaként kérte, hogy juttassanak fel neki beülőt és kötelet, lemászik egyedül. Erre azonban nem volt lehetőség, a helyszínre végül egy MI-8 típusú katonai helikopter jött segíteni. A beszámoló szerint az őrület ezután kezdődött.

„A MI-8as elkezdett bejönni a terület fölé, s olyan 100 km/órás szelet csinált, lent elsöpört mindent. A fa, amibe a barátom kapaszkodott, kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek” –állítja a férfi. Ezután a helikopter ismét visszatért a bajba jutott férfi fölé, s egy kötelet lógattak le neki.

„Éktelen recsegést hallottunk, a fa, amin ült nem bírta, hogy a rajta lévő 25 négyzetméteres ernyő és 15 négyzetméteres mentőernyő tépi vitorlaként és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a barátom ült és próbált kapaszkodni. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen” –írja a férfi.

A honvédség is megszólalt

A Magyar Honvédség egy közleményt adott ki tegnap, amelyben azt írták, a pápai bázisról érkező katonák nem tudtak menteni, a katasztrófavédőkkel és a kutató-mentőkkel közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön.

Kiemelt kép: illusztráció

.