69 nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáit és megkezdődhetett a rehabilitációja annak a 34 éves kismamának, akinél tavaly november 11-én diagnosztizáltak COVID-19 fertőzést, a betegség szövődményei miatt pedig sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani esetében a terhesség 34. hetében. A többszörös műtéten átesett és „műtüdő” kezelésben is részesült édesanya és koraszülött kislánya is jól vannak.

40 napig tartották mélyaltatásban

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy 40 napig volt mélyaltatásban az a kismama, aki szülése előtt nemsokkal kapta el a koronavírust. Szilviát az orvosok csodával határos módon hozták vissza a halálból. Kislányát császármetszéssel segítették világra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

3 klinika vett részt az ellátásában

Szilvia ellátásában a Semmelweis Egyetem három klinikája vett részt: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, a Szülészeti és Nőgyógyászati, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Hatvanból hozták Budapestre

A beteg a hatvani kórházból 2020. november 15-én került az egyetemre, a COVID-19 okozta súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt. Az egyetemen azonnali, sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, ezzel megmentve a magzat életét.

Kétszer került lélegeztetőgépre

A beteg általános állapota a műtétet követően stabilizálódott, a császármetszést követően 5 nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, amelyet azonban 24 órával később, a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismételten el kellett indítani. A speciális, hasra fordított pozícióban alkalmazott gépi lélegeztetés ellenére a beteg – a koronavírus szövődményeként kialakult – globális légzészavarát nem sikerült stabilizálni, így fennállt a veszélye, hogy rövid idő alatt kritikus oxigénhiányos állapot alakulhat ki nála.

Műtűdőre tették

Az orvoscsoport ekkor döntött úgy, hogy november 21-én Szilviánál megkezdik az ún. ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett „műtüdő” segítségével helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét – írja a Semmelweis Egyetem közleményében.

Eddig 300 betegnél alkalmazták ezt a terápiát

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2012-től működik a testen kívüli keringés-oxigenizáció-támogató eszköz és a hozzá kapcsolódó program. Az elmúlt 8 év során eddig 300 esetben alkalmazták ezt a módszert olyan betegnél, ahol a keringési és légzészavar együttesén a hagyományos gépi lélegeztetéssel nem lehetett segíteni.

A „műtűdő”-nek köszönhetően javult az állapota

Szilvia állapotát a „műtűdő” és a komplex intenzív terápiás ellátásnak köszönhetően sikerült stabilizálni, a tüdő helyettesítésére beállított készülékekről fokozatosan „szoktatták le” kezelőorvosai a beteget. December 18-án végleg sikerült eltávolítani az eszközt.

Megkezdődhet a rehabilitációja

A kismama állapota folyamatosan javult, január 8-tól már a gépi lélegeztetésre sem volt szüksége. Szilvia izomereje, általános állapota jobb lett,  a  COVID-19 betegségéből felépült, így a rehabilitációját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja.

69 pokoli nap

Összesen 69 napig volt intenzív kezelés alatt. A Semmelweis Egyetem azt írja, tudomásunk szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdő kezelés” COVID-19 okozta tüdőgyulladás terápiája során. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a COVID-19 fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta, alig néhány esetet regisztráltak csak.

A kislány már otthon van

A kis Napsugár, aki császármetszéssel jött a világra, már január közepe óta otthon van. Édesapja és a nagyszülők nevelik. „Szerencsére mindkettőnk szülei rengeteget segítenek, így jól boldogulok a kicsivel. Persze sok a teendő. Az anyatejet például minden nap el kell hozni a gyűjtőpontról” – mondta korábban Bedő József, Szilvia férje.

Most már együtt lehet kislányával

Persze ez mostantól már másképp lesz, hiszen Szilvia végre életében először magához ölelheti szeretett kislányát, akit ő nevezett el Napsugárnak.

Kiemelt kép: Szilvia a kórházi ágyon, belső kép: műtűdő – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila