Hetek óta botrányos állapotok vannak Solymáron, sokan kiakadtak. Egy építkezés miatt folyamatos a sárfelhordás az Auchan és a vasútűállomásnál lévő körforgalom közötti úton. Egy fejlesztőcég nem tud úrrá lenni a sáron, az önkormányzat lényegében tehetetlen, az autósok pedig szívnak. Hát tényleg senkit sem érdekel igazán az életveszélyes útszakasz, a kosz és a mocsok?

Az autósok szívnak az építkezés miatt

A Solymár felé autózók biztosan találkoztak az Auchan és a vasútállomásnál lévő körforgalom közötti úton tapasztalt sárfelhordással. Egy fejlesztőcég logisztikai telephelyet épít, a földmunkák hetek óta tartanak, a sáros járművek a sárfelhordással azóta valóságos földúttá tették az aszfaltozott utat is. Az autósok a párás, nyirkos reggeli időszakban azzal találkoznak, hogy az útra hordott sár nem csak rendkívül csúszós és balesetveszélyes, de felragad az autókra is, így gyakrabban kell az autót mosni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyire sáros az út

Fotó: Olvasói felvétel

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ki téríti meg az autósoknak okozott kárt?

Sokan joggal teszik fel a kérdést, hogy az építési vállalkozó miért nem képes véglegesen úrrá lenni a sáron? Miért nem képes rendesen megtisztítani az utat? Miért nem alkalmaz olyan technikát, amelytől nem lesz sáros az országút és az autósoknak miért kell egy olyan cég miatt szívniuk, amely csak a saját profitjáért hajt? Több tízezer autós kénytelen életveszélyes, csúszos és nem mellesleg mocskos úton autózni. Az építési vállalkozó miatt nekik többször kell autót mosniuk, ezt ki téríti meg nekik?

Lapátolják a sarat

Az ingatlanfejlesztő látszólag mindent megtesz azért, hogy a sarat letakarítsák az útról, hiszen gyakran látni a területen munkásokat, akik éppen lapátolják, súrolják az utat, azonban végleges megoldást nem sikerült találniuk, és amíg az autóútra merőleges bekötőutakat nem sikerül leaszfaltozni, addig a sárfelhordás állandósul.

Botrány lett a sárból

Több solymári autós megelégelte a helyzetet és a Facebookon szóvá tette, miért kell koszban-mocsokban autózni, miért nem tudja a beruházó megoldani, hogy ne legyen roppant sáros az út. Az ügyből időközben botrány lett, már az önkormányzat és az út fenntartója is lépett.

Az önkormányzat is tud róla

A Solymári Önkormányzat arról tájékoztatta a helyi portált, hogy ismert előttük a probléma és dolgoznak a megoldáson. Felvették a kapcsolatot a beruházóval és az útszakasz tisztaságáért felelős szervvel és rendszeresen ellenőrzik a helyszínen a szabályok betartását is.

Minden tőlük telhetőt megtesznek

A solymári jegyző, Beregszászi Márk elmondta, hogy a vállalkozó az időjárást figyelembe véve úgynevezett rázót és kerékmosót alkalmaz, továbbá kollegái a főutat kefés mosóval takarítják, de a jegyző kérésére mindezek mellett is, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a helyzet javuljon.

Állandóan szólnak a vállalkozónak

Az útért felelős Magyar Közút Zrt. azt állítja, hogy az illetékes szentendrei mérnökség útellenőri szolgálata a helyszínen többször felhívta a kivitelezést végző vállalkozó figyelmét a burkolat tisztán tartásának folyamatosságára. A problémát, és a közút építési munkák miatti takarítási kötelezettséget ismét jelzik a vállalkozónak, valamint hivatalos úton a beruházónak is.

Kitettek pár táblát

A probléma elhárulásáig a mérnökség az útszakaszon mindkét forgalmi irányból „Csúszós úttest” veszélyt jelző táblát helyezett ki. Kérik, hogy a lakosság az út- és látási viszonyokhoz igazodva próbáljon meg közlekedni, és vegyék figyelembe a kihelyezett táblákat, mert előfordulhat, hogy a beruházó legnagyobb gondossága és igyekezete ellenére a burkolat csúszhat.

Az autósok csak azt látják, hogy sáros az út

A solymári autósok nem sokat tapasztalnak a hivatalok és hivatalos szervek levelezgetéséből. Azt látják csak, hogy az út sáros, életveszélyes. Egymás után kerülnek ki a helyi közösségi oldalra az útszakaszról készült fotók. 

Nem alaptalan a felháborodás

Úgy tűnik a sár miatti felháborodás nem alaptalan Solymáron. Rossz hír, hogy a sárfelhordásnak vélhetően csak az vethet véget, ha a beruházó leaszfaltozza azt sáros szakaszt, amelyről az autóútra kerül a sár. Ez azonban nem előírás és nem is szokás Magyarországon, így miért is költenének arra, hogy a solymári út ne legyen miattuk sáros – végül is nem az ő problémájuk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sáros út Solymáron – Forrás: Facebook – Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.