Lassan két év telt el a Hableány tragédiája óta, de nincs nap, hogy az elhunyt matróz édesanyja, Julika néni ne gondolna a tragikus sorsú fiára. A 29 halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyét kedden tárgyalta a bíróság. 2019 májusában 29-en haltak meg a Hableány nevű sétahajón a Margit híd közelében.

Magányosan gyászolja fiát

A Szolnokon élő Julika néni magányosan gyászolja a Hableány-katasztrófában meghalt fiát. A keddi tárgyalás után a matróz édesanyja nyilatkozott a Blikknek, és bár lassan két év telt el a tragédia óta, de nincs nap, hogy Julika néninek ne jutna eszébe tragikus sorsú fia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elfogadta, hogy nincs többé

„Ma már nincs a szívemben se bosszúvágy, se harag, mert elfogadtam, hogy semmi nem adhatja vissza a fiamat. De képtelen vagyok felejteni, kiheverni a történteket” – mondta a matróz édesanyja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Álmodik fiával

Az idős asszony arról beszélt, hogy minden percében az elhunyt fia jár az eszében. „Ha pedig álmodom róla, olyan élesen látom, mintha élne. Nem tudok belenyugodni, hogy alig öt percen múlt a kisfiam élete”.

5 percen múlt fia élete

Ugyanis öt perc kellett volna, hogy a Hableány lehorgonyozzon a kikötőben. Julika néni elmondta azt is, hogy korábban azt kívánta a luxushajó kapitányának, hogy olyan büntetést mérjen rá a sors, amilyenre ő ítélte a matrózt.

Reménykedik, hogy a kapitányt eltiltják

 „Nem tudom, mikor hirdet ítéletet a bíróság, de abban reménykedem, hogy a kapitány nem vezethet többé hajót” – fogalmazott. 

Sikoltoztak a turisták

A keddi tárgyaláson mutatták be a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

29-en haltak meg

A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a kétfős magyar személyzetet.

Budapest, 2019. június 3. A kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Máthé Zoltán

A kapitány börtönben van

Ítélet egylőre nem született, de a vádlott, Jurij C. egészen biztosan nem vezet hajót, hiszen letartóztatásban marad.

Nem tett vallomást

A férfi korábban kijelentette, hogy nem tesz vallomást, így arra sem reagált, hogy az egyik áldozat ügyvédje szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ütközés előtti öt percben nem a Viking vezetésével foglalkozott, hiszen akkor a saját szemével láthatta volna a közeledő Hableányt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: emlékhely a Hableány katasztrófa után – Forrás: MTI