Elfogyott a budakalásziak türelme: információink szerint forgalomlassító demonstrációra készülnek a helyiek amiatt, hogy az aláírt szerződések és a korábbi ígéretek ellenére reménytelennek tűnik az M0 autóút további fejlesztésének ügye. A települést vezető 2011 Egyesület honlapján jelezte, hogy – egyeztetve a rendőrség és a közút illetékeseivel – pénteken 15 és 17 óra között lezárja az M0 budakalászi csomópont előtt a Budakalász-Szentendre lehajtót. Az egyesület ezzel akarja felhívni a figyelmet az M0 északi szektor kiviteli terveinek elkészítéséhez hiányzó kormánydöntés fontosságára.

Kritikus gépjárműforgalom

„Már csak ismételni tudjuk az elhangzott érveket: tizennégy éve városunkban végződik az M0 autóút, amely közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból kritikus gépjárműforgalmat terel Budakalász szűk útjaira, százéves infrastruktúrájára. Egy 2012-es kormányrendelet szerint az M0 gyorsforgalmi út 11-10. számú főutak közötti északi szektor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, de érdemi előrelépés az elmúlt tizenegy évben nem történt” – írta honlapján az egyesület. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem százmilliárdokat kérnek

„Fontos tudni, hogy nem százmilliárdokat kérünk az építkezésre. Csupán a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges pénzt. Ez nem kevés, közel annyi, mint a nyolc napig tartó atlétikai világbajnokság népszerűsítésére szánt összeg” – teszik hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elfogy az idő

2008 óta Budakalászon végződik az M0 autóút. Ha a kormányzat június 14-ig lépne, legalább a folytatás tervei (2028-ra) elkészülhetnének és maradna némi remény. Ha nem, a tervezői megállapodás nem tud hatályba lépni és újabb hosszú éveket veszít mindenki, aki a térségben lakik vagy arra közlekedik.

Lázár János: nem biztos, hogy célszerű

A 8 kilométeres szakasz tervezett nyomvonala szakmai és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele után, sokéves előkészület után alakult ki.  Az elmúlt három évben a budakalászi városvezetés rengeteget kilincselt, leveleket írt, tárgyalt. Úgy tűnik, a térség országgyűlési képviselőjének erőfeszítései is kudarcot vallottak, mert nemrég Lázár János jelezte, nincs meggyőződve a beruházás célszerűségéről, bár ennek indokait senki sem osztotta meg a budakalásziakkal és a régió lakosságával.

Egyeztetés a demonstrációról

„December közepétől hat hónap volt arra, hogy a nyertes építészirodákkal kötött megállapodás ellenértékét a kormány előteremtse. Fel kell készülni arra, hogy az érdekérvényesítés eszköztárát kibővítsük. Egyesületünk képviselői a rendőrségen egyeztetik a péntekre bejelentett M0 forgalomlassító demonstráció részleteit” – hangsúlyozta a 2011 Egyesület.

Újabb polgármesteri levél

A kialakult helyzet miatt Budakalász polgármestere, dr. Göbl Richárd újabb levelet írt Lázár János miniszternek, amiben meglepetését fejezi ki, hiszen az elmúlt évtizedekben az M0 autóút 10-es főútig történő meghosszabbítása ügyében széleskörű egyetértés volt. A nagyobbrészt alagútban vezetett 8 kilométeres pálya az érintett települések és a szakhatóságok támogatását megkapta. Június 14. után az M0 folytatásának előkészítése azonban újabb éveket csúszik, ezért Budakalász polgármestere a helyzet azonnali tisztázását és a határidő kitolását kéri – írta a város honlapja.

„Hosszabbítsák meg a határidőt”

 „Amennyiben Önöknek új, a nyomvonal újragondolását indokolttá tévő szempontjaik merültek fel, kérjük, hogy ezeket ismertessék és egyeztessék a beruházás által elsődlegesen érintett településekkel. Miután az aláírt tervezési szerződés hatályba léptetéséhez szükséges forrás biztosításra megszabott határidőig (június 14-ig) már csak néhány nap van hátra, ezért kérjük, hogy a helyzet megnyugtató tisztázása érdekében hosszabbítsák meg a szerződést hatályba léptető feltétel biztosítására megszabott határidőt. Ezzel esély nyílna arra, hogy további súlyos évek helyett csak hónapokkal csússzon a beruházás előkészítése” – írta a polgármester.

Meghívták a minisztert Budakalászra

Dr. Göbl Richárd egyúttal meghívta Lázár Jánost Budakalászra, hogy személyesen is meg tudjon győződni a jelenlegi helyzet súlyosságáról és a beruházás szükségességéről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a jellemző forgalmi helyzet Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu