Elgázoltak egy embert az M1-es autópályán csütörtök este; a forgalmat leállították Zsámbéknál.

A baleset a Budapest felé vezető oldalon történt a 27-es kilométernél. A torlódás már több kilométeres, Bicske és Biatorbágy között az 1-es főúton lehet kerülni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a gyalogos megsérült. Korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk arról, hogy januárban bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy egy holttestet találtak az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán.

A nyomozók megállapították, hogy az elkövető az autójával 2019. január 2-án 1 óra 10 perc körül Budapest felől Mogyoród irányába közlekedett az autópályán, amikor elütött egy úttesten sétáló nőt, majd segítségnyújtás nélkül továbbment. A baleset következtében a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A baleset során letört az autó visszapillantó tükre, amely alapján a rendőrök azonosították a járművet, majd a lefoglalt kamerafelvételek alapján a sofőrt is. A nyomozók a 20 éves gyömrői V. Martint 2019. január 2-án délelőtt lakcímén elfogták, valamint az udvaron megtalálták és lefoglalták a férfi autóját.

Tilos a gyalogosoknak az autópálya, autóút

A hatályos KRESZ szabályok szerint gyalogosoknak tilos az autópályán, autóúton közlekedni, azon áthaladni, de még a leállósávban sem gyalogolhatnak.

Az autópályák, autóutak leállósávján tehát sem várakozni, sem megállni nem szabad, kivéve, ha valóban probléma adódik. Ha baleset, vagy műszaki hiba okán meg kell ezt tenni, akkor a sáv jobb szélén kell leállítani az autót, és bekapcsolni a vészvillogót.

Ezt követően minden utasnak ki kell szállnia, és felvenni a fényvisszaverő mellényt, mely éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező is. A gyalogosoknak a szalagkorlát mögötti (tehát a rézsű felüli oldalon) kell elhelyezkedniük biztonságban.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy még véletlenül se maradjon senki a leállósávon, és más járművet se próbáljon megállítani a segítségnyújtás reményében, mert azzal a saját életét teszi kockára.

MTI/MBP – Kiemelt kép: illusztráció