Lehet, hogy mégsem veszi fel hatmilliós jutalmát Fót fideszes polgármestere, még akkor sem, ha azt csütörtökön a képviselő-testület megszavazná neki, legalábbis “elgondolkodik rajta” – mondta Vass György, miután Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón helytelenítette a nagy összeget.

Elgondolkodik a polgármester

„Nézze, az ilyesmi az embert elgondolkodtatja” – mondta a hvg.hu kérdésére Fót fideszes polgármestere, akinek hathavi, csaknem bruttó 6 millió forintos jutalmáról szóló előterjesztésről csütörtökön szavaz a város képviselő-testülete.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszavazták neki a jutalmat  

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, „nem tartja helyesnek” az ilyen nagy összegű bónusz kiadását. A téma azután merült fel, hogy a kormánypárti többségű helyi pénzügyi bizottság, az egyetlen ellenzéki tag nemleges szavazatával, már előzetesen megítélt Vass György polgármesternek az idei évi munkája után csaknem hatmillió forint jutalmat, vagyis az összeg a havi bruttó 975 ezres polgármesteri fizetés hatszorosát.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megdolgozott érte

Vass György a lapnak azt mondta, a spórolás mellett is van csaknem 6 millió forintja erre a városnak. Ő megdolgozott ezért a pénzért, és más is fog kapni jutalmat, bár kevesebbet. A fideszes polgármester hozzátette: a pénz nagy részét úgyis eljótékonykodná, egyházakat és horgászegyesületeket támogatna belőle.

Csütörtökön szavaznak róla

A pénz utalásához még a képviselő-testület jóváhagyása is kell, ám a bizottsági jóváhagyás után az előterjesztés a csütörtökön 13 órakor kezdődő ülésen át kellene, hogy menjen, mivel a 12 képviselőből 8 kormánypárti. Mg akkor is megvan a szükséges többség, ha a polgármester tartózkodna a szavazásnál.

Változott a helyzet

A mostani helyzet azonban más, még akkor is, ha az ilyen összegű polgármesteri jutalom bejáratott dolog Fóton. Vass egy évvel ezelőtt is felvett hat havi jutalmat, mert a pandémia idején egyedül kellett döntéseket hoznia. Most azonban a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosan helytelenítette a fóti városvezető jutalmát.

Gulyás nem tartja méltányosnak

Gulyás Gergely miniszter a fóti polgármester 6 milliós és a győri városvezető 5 milliós jutalmáról azt mondta: az önkormányzatok ugyan saját hatáskörben hozhatnak döntéseket, ezeket a jelenlegi helyzetben nem tartja méltányosnak. “Ha az a kérdés, helyes-e ennyi jutalmat kiadni, akkor nem helyes” – mondta Gulyás, hozzátéve: nem is érti, hogyan merülhet fel ilyen összegű prémium.

Elgondolkodik rajta

A történtek után a fóti polgármester azt mondta, alszik rá egyet és elgondolkodik rajta. Azt azonban ismét kiemelte, hogy „a számok nem hazudnak, és ha a városnak jól megy, akkor elvitathatatlan, hogy abban a vezetőjének is van szerepe”.

„Együtt sírunk, együtt nevetünk”

Korábban Vass György azt is mondta a jutalmáról a hvg.hu-nak, hogy “persze, hogy fel kívánom venni, mert bár nálunk is van megszorítás, de van rá pénz”. Hozzátette: az önkormányzat minden dolgozója, a hivatal és az intézmények dolgozói is, az év végén egyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kap, vagyis “együtt sírunk, együtt nevetünk, most éppen nevetünk”.

Dézsi állásfoglalást kért

A győri polgármester, Dézsi András Csaba jogi állásfoglalást kért saját jutalmáról. Végül úgy nyilatkozott: ha végül fel is veszi a pénzt, jótékony célokra költi majd. Győr fideszes polgármestere szerint jár neki a 35 éves jubileumi jutalom, de az 5,2 milliós összeget nem ő kérte magának, hanem a jegyző. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fót polgármestere, Vass György. Fotó: fotinfo.hu