Súlyos betegség után 76 éves korában elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor volt tanácsadója.

Súlyos betegség után hunyt el

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Családja körében halt meg

A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el – írja az MTI egy, a családhoz közel álló forrásból értesülve. Temetéséről a családja gondoskodik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Párizsba emigrált

Hegedüs Zsuzsa a 70-es években Párizsba emigrált, ott szerzett szociológusi diplomát. Szociológusként Franciaországban és Nyugat-Európában az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, majd a kialakuló globális, önkreatív társadalom elméletét dolgozta ki. Fontosabb publikációi ezekben a témakörökben jelentek meg franciául, angolul és olaszul. 

Mozgalmat alapított

A rendszerváltozás után az SZDSZ értelmiségi holdudvarához tartozott, a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítója volt.

Szembefordult a Gyurcsány-kormánnyal

A 2000-es években a 2006 októberi 23-i események után szembefordult nyilatkozataiban a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ kormánnyal. Az Orbán-kormányok alatt kivette a részét a jobboldal romaintegrációs politikájából.

Orbán Viktor főtanácsadója lett

Hegedüs Zsuzsa Orbán Viktor korábbi főtanácsadója is volt, valamint 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget. 

2022 nyarán lemondott, majd visszakozott

Orbán Viktor tusványosi beszéde után, 2022 nyarán lemondott tisztségéről. Később azonban, miután a kormányfő pontosított a kijelentéseit, azt mondta, hogy a lemondása okafogyottá vált, és elfogadja a miniszterelnök magyarázatát – emlékeztetett az Index.

„Önirónia nélkül semmi nem megy”

 „Önirónia nélkül semmi nem megy. Nem magamat veszem komolyan, hanem mindig azt, amit csinálok” – idézi a La Femme Hegedüs Zsuzsát, amikor a szociológus tömören fogalmazta meg pályafutását.

Miniszterelnöki megemlékezés

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután, 5 óra előtt néhány perccel Facebook-oldalán búcsúzott a szociológustól. „Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hegedüs Zsuzsa. Fotó: 24.hu