54 millió forintot keresnek hiába. A Magyar Vízilabda Szövetség vizsgálata kiderítette, hogy nemcsak az augusztus végén kezdődött Európa-bajnokság szállásköltségeit, hanem az áprilisi Világliga európai selejtezőinek montenegrói hotelfoglalását is rossz helyre utalták át.

Megkárosították a szövetséget

Előbb 11 600 euró veszett el, másodszorra 120 ezer, vagyis nagyságrendileg összesen 54 millió forinttal károsították meg a szövetséget, ami mindkét esetben feljelentést tett, de a két eset ezzel együtt is rossz fényt vet a működésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Téves számlaszámok

A vízilabda szövetség csalóktól kapott egy megtévesztő levélben téves számlaszámot, és előbb egy valenciai, majd egy lisszaboni számlaszámra utalt, és sokáig senkinek fel sem tűnt a hiba. A szövetség ugyanis még május végén utalta át a spliti szállodaköltségek 70 százalékát, augusztus 11-én a fennmaradó harmincat. Hogy az első tétel nem ért célba, az csak augusztus végén, kevéssel a rajt előtt derült ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szembesültek a helyzettel

A szövetség elnöksége ezért augusztus 25-én, csütörtökön ült össze, és a tagok akkor szembesültek azzal, hogy a szervezőbizottság bekeményített, és határozottan követelte azt a kétszer 60 ezer eurót, ami rossz számlára ment. Az azóta lemondott elnök, Vári Attila akkor úgy nyilatkozott, hogy mindkét válogatott szállása biztosított volt.

Árnyalták a képet

Mindezt árnyalja, hogy az hangzott el az elnökségi ülésen: ha nem egyenlítik ki a teljes összeget, nem engedik be a szállodába a játékosokat, nem lakhatnak ott. Ezt érzékelve döntött a szövetség a pénz azonnali újrautalása mellett. Azt is jegyzőkönyvezték, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az átutalt pénzt nem kapják vissza.

Nyomozás, belső vizsgálat

A rendőrségi nyomozás elkezdődött, ahogy a belső vizsgálat is. A szövetséget hétfőtől a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Madaras Norbert vezeti – írta meg a Telex.

Lehúzták a szövetséget

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról néhány hete, hogy ismeretlen elkövetők több tízmillió forintra húzták le a nyáron a Magyar Vízilabda Szövetséget. Az eddig kiszivárgott információk szerint a tettesek bejutottak a szövetség levelezőrendszerébe, és egy jól időzített utasítással eltérítettek egy pénzátutalást. Az elnök, Vári Attila azóta lemondott, a pénznek pedig – úgy fest – bottal üthetik a nyomát.

Nem tűnt gyanúsnak

A szövetség vezetésének nem volt gyanús az eset, nem hívták fel a szervezőket, és a megadott számlaszámot sem ellenőrizték, ahogy azt sem, hogy kaptak-e visszaigazolást az utalás beérkezéséről a horvát szervezőktől. A pénz a csalók által megadott számlán landolt, majd nyoma veszett. Amikor a női pólósok versenyéig már csak napok voltak hátra, a horvátok jelezték, hogy gond van a szállásköltséggel: ekkor derült ki, hogy mi történt.

Vári Attila lemondott

Az elkövetők kiléte és a pénz sorsa ismeretlen. Pár héttel később, október 14-én viszont váratlanul bejelentette lemondását a szövetség elnöke, Vári Attila. „Az elkövetkezendő időszakban teljes szívvel és figyelemmel kívánok új feladatomra koncentrálni, a magyar vízilabdasport legmeghatározóbb fejlesztésére, a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ létrehozására” – nyilatkozta a korábbi kétszeres olimpiai bajnok.

Felelősségi kérések

A tízmilliók gondatlan elszórása megkerülhetetlen felelősségi kérdéseket vet fel. Ha pedig a pénzt a csalóknak, tényleg több részletben, nagyobb időkülönbséggel utalták el anélkül, hogy a szövetség részéről ezt bárki tudatosan segítette volna, megkérdőjelezi a szervezet komolyságát.

Megtört karrier

Vári Attila 2018 óta vezette a Magyar Vízilabda Szövetséget. 2019 őszén a Fidesz jelöltjeként indult Pécs polgármesteri székéért, ám vereséget szenvedett, és ezután a pécsi önkormányzati sportcég vezérigazgatói székéből is távozni kényszerült. A hírek szerint ez idő tájt cserélték ki a pécsi cég több számítógépének merevlemezét is, valamint a teljes céges levelezés is eltűnt, ami miatt Vári Attila ellen jelenleg is magánvádas büntetőeljárás zajlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség lemondott elnöke. Fotó: pecsma.hu